НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ: Петицију за очување Бабе потписало 2.720 Параћинаца

З.Рашић

05. 09. 2020. у 11:30

НЕФОРМАЛНА група грађана "Одбранимо планину Бабу, Плану и Лешје", предала је старој општинској власти - дан пре конституисања новог сазива Скупштине општине, петицију са 2.720 потписа грађана против изградње још једног рудника на Баби.

НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ: Петицију за очување Бабе потписало 2.720 Параћинаца

Фото З.Рашић

 Драган Ристић, житељ Плане и један од иницијатора акције, истиче да је толики број потписа подршке прикупљен за само седам дана.

- Готово сви грађани с којима смо контактирали потписали су, па смо петицију предали општинским службама и очекујемо да оне реагују у складу са вољом народа - казао је Ристић. Он је нагласио да ће прикупљање потписа бити настављено јер многи нису физички стигли да потпишу, те да је "воља народа" јасна, а то је да не желе на растојању од само једног километра трећи каменолом на планини у чијој близини живе. Већ претходна два донела су доста невоља.

Потписивање петиције почело је код манастира Покрова Пресвете Богородице у Лешју будући да је локација будућег каменолома само 500 метара од те светиње. Становници села у околини Бабе сматрају да би нови рудник нанео штету природи, пољопривреди, те да би посебно - због детонација, биле угрожене воде. Тврде да је инвеститор, "Крушевацпут" из Крушевца, почео припремне радове иако није донет План детаљне регулације за то подручје.

СТОЈЕ МАШИНЕ ИНВЕСТИТОРА

НА градилишту будућег каменолома нема радова последњих десетак дана, кажу грађани који су предали петицију. Довезене су машине и оне ту стоје, а потписници се надају да радова неће ни бити и да ће Баба остати планинарима и параглајдеристима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)