ЛЕГАЛАН КУБИК ДО 6.500 ДИНАРА: На захтев власника стоваришта, власти у Сомбору зауставиле продају дрва на улицама

Ј. БЕКИЋ

29. 08. 2020. у 18:38

ЛЕГАЛАН КУБИК ДО 6.500 ДИНАРА: На захтев власника стоваришта, власти у Сомбору зауставиле продају дрва на улицама

Добра понуда угља и дрва / Фото Ј. Б.

ЗАХВАЉУЈУЋИ градској самоуправи и свим инспекцијским службама, овог лета у Сомбору више нема нелегалних превозника, односно продаваца огрева на улицама.

Месечно је у граду на западу Бачке долазило око 25 камиона са разних страна који су истоварили око 1.200 кубика разног дрвета. Власници стоваришта из овог града тврдe да су дивљи трговци тако зарађивали око 6.000.000 динара, па су због тога овдашње дрваре огрева биле на губитку.

- Шест власника дрвара су потписали молбу градским властима, комуналној и тржишној инспекцији са захтевом да се спречи нелегална продаја огрева на улицама Сомбора - каже Боро Буча, власник дрваре "Огрев ББ плус" у Сомбору.

Он додаје да су дрвари захвални свим службама које су спречиле нелојалну продају дрва. Грејна сезона је на прагу, а они који се греју на на дрва или угаљ увелико набављају огрев, а у стoвaриштима кажу да је понуда добра.

У стоваришту "Огрев ББ плус" купцима је на располагању огревно дрво. Цена кубика букве, цера, багрема и граба је 6.200 динара. У дрвари "Маркос" кубик исеченог дрвета кошта 6.500 динара. У стoвaришту огрева "Комерц Родић" може се купити сушени угаљ из колубарског рудника по цени од 13.000 по тони, лигнит по 8.000 динара, и камени угаљ из Бановића који стаје 15.000 по тони. У понуди су тврда огревна дрва. Кубик букве, багрема и цера, стаје 6.500 динара.

Сомборци који се греју на дрва не деле задовољство власника дрвара.

- Знам да препродавци не плаћају порез, нити имају трошкове као званични трговци, али за нас потрошаче је веома битна цена, које су сада веће него прошле године - прича нам В. С. - Иако су ме два пута преварили око кубикаже, цена по кубику огревног дрвета није прелазила 5.000 динара. Сада ћу за седам кубика морати да одвојим чак десетак хиљада више него пре.

Према речима Ненада Родића, власника стоваришта, највише се траже сушени угаљ и буква. Он додаје да има довољних количина свих врста огрева. Тренутно је набавка у јеку, а продавци очекују да ће она потрајати до краја септембра или до половине октобра.

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ

ОГРЕВ купци могу набавити на неколико рата, односно чековима и кредитним картицама. Осим тога, у цену огрева је урачуната сеча и превоз од стоваришта до купца у граду. - Разумемо грађане да имају издатака око набавке огрева, зимнице, опремање ђака и зато пружамо ову погодност, отплату на рате - вели Боро Буча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ap

30.08.2020. 13:22

Bas ovaj boro neka ta inspekcija izmerri njegov prodajni kubik koji je 0,8,a svi koji prodaju sa kamioba daju tacnu meru i bolju cenu. A sad svaki prevoznik mora biti registrovan tako da i on placa poreze i doprinose kao i stovariste koje u 90% slucajeva prodaje gitivinski i neprijavljuje tacan iznos prodaje