ОРИГИНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ: Радови талентованих ђака на аутобуским стајалиштима (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

17. 08. 2020. у 10:02

ОРИГИНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ: Радови талентованих ђака на аутобуским стајалиштима (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

ВЕРОВАТНО најпосећенија галерија у Србији “отворена” је у Крушевцу на аутобуским стајалиштима градског превоза.

Процењује се да ће на хиљаде сталних или повремених путника локалних аутобуса,али и пролазника и радозналих туриста моћи да погледа оригиналну поставку талентованих средњошколаца који су решили да кроз цртеж,слике и поруке,поделе са суграђанима свој поглед на актуелну епидемију.


Идеја да аутобуска стајалишта у Крушевцу постану изложбени простор потекла је од академске сликарке Марије Ћирић(37),која је у оквиру свог Удружења “БуквАРТ” окупила 20-ак даровитих уметника од 15 до 20 година и заједно са њима претходних месеци радила на аутентичној поставци.

Фото: С. Бабовић

 
 

- Изложба има назив “Старт”, јер је идеја била да изложба буде неки почетак и представљање талената-предочава за “Новости” популарна сликарка Марија Ћирић.-Како нас је задесила епидемија, решили смо да тематику изложбе посветимо размишљањима наших младих људи. Сви радови настали су искључиво “онлајн” комунукацијом, јер виђање и заједнички рад у атељеу није био могућ. Само смо се повремено виђали како би обавили неке корекције и констулације.

Фото: С. Бабовић

 

Тачно 18 радова изложено је на аутобуским стајалиштима у центру града, на Тргу косовских јунака, на Тргу Костурница, у Колонији, недалеко од основних школа, на путу за Копаоник, близу већих тржних центара.


-Одушевљени смо првим реакцијама “посетилаца”, људи воле што се нешто дешава, будући да су многа културна дешавања утихнула и не могу да се одрже услед епидемије-каже нам уметница.-Посено изненађење припремили смо и за све који су заинтересовани да добију неки рад на поклон. Све радове смо отштампали у форматима А3 у три примерка и на фејсбук профилу и инстаграму удружења може да се “конкурише” за неки од радова, тако што посетилац треба да остави неку песму,причу или цртеж. Било би лепо да онда ти “одговори” једнога дана, такође, “освану” на стајалиштима.

Фото: С. Бабовић

 

Из Градске управе стигло је “зелено светло” да се радови поставе,а дошла је и подршка Канцеларије за младе, комуналног предузећа,позоришта. Мања средства добијена на градском конкурсу из области културе била су довољна да се покрију трошкови штампе радова крушевачких средњошколаца.


-Радили смо интензивно од 5 до 7 дана, за нас је ово била јединствена прилика да прикажемо шта смо све савладали у школи сликања-причају за “Новости” средњошколке Теодора Весић и Наташа Обрадовић,чији су радови осванули на стајалиштима.

Фото: С. Бабовић

 
                                  

КАКО СЕ СТВАРАО ПРОСТОР ЗА СЛИКЕ

НА 18 аутобуских стајалишта у Крушевцу пре актуелне, биле су отворене две “пробне” изложбе током 2019.године:једна саме ауторке Марије Ћирић, а друга ученика основних школа. Ово је трећа поставка у оквиру Маријиног програма “Буђење”. У децембру је планирана изложба ђака са новогодишњом тематиком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)