ВЕРНА СЛУЖБА БОГУ И РОДУ: Дан владике Лаврентија у Шапцу

В.Митрић – А.Делић

12. 08. 2020. у 18:55

ВЕРНА СЛУЖБА БОГУ И РОДУ: Дан владике Лаврентија у Шапцу

В. Митрић

ЕПИСКОП шабачки Лаврентије(Трифуновић) и администратор Епархије шабачке СПЦ служио је, на празник Свете Ангелине, у цркви Светога Саве, у Касарским ливадама, у Шапцу.

Владика Лаврентије, који је замонашен тачно пре 62 године у Манастиру Крушедолу, који је подигла та Србима мила светитељка, чији су синови Ђорђе и Јован, такође проглашени свецима, рекао је "наш народ, кроз даљу и ближу историју има и те како на кога да се угледа".

- Личност у коју треба да се угледамо, по подвижењима за веру православну, по ономе како је била да мајка, не само својој деци, већ свим невољницима и ономе кроз шта је прошла по пустињама, идући, у дословном смислу, од немила до недрага – рекао је владика Лаврентије, који је на челу Епархије шабачке од 1989. године, док је иза њега 53 година владичанског стажа, по чему је, али не, и даље, по годинама, најстарији архијереј СПЦ.

Једна од најрадоснијих вести коју је чуо за свој дан је да постоје реални изгледи да се асфалтом повежу Богоштица, његово родно село, код Крупња, и Манастир Соко, код Љубовије, што би ове светиње приближило значајно Рађевини, односно Азбуковицу, али, и најкраћим путем, велики део Србије са Горњим Подрињем, од Љубовије, па даље ка Бајиној Башти.

Владика Лаврентије је, у својој архијерејској каријери, пре доласка на челу Епархије шабачко ваљевске, која ће, његовом вољом, пре 14 година бити подељена на два дела, што није учинио скоро нијдан епсикоп, био је епископ зададно- европски који је био задужен и за Аустралију и Нови Зеланд, где је после њега "никло" шест епархија!Остао је запамћен као најомиљенији професор Богословије у Манастиру Крка свих времена, чији су ђаци плакали, заједно са њим, "као киша", када је стигао телеграм да је изабран за владику и да ће морати да их напусти.

- Владика Лаврентије се увек радује дану свог монашења, на Свету Ангелину, којој је посветио храм у Воћњаку, код Лознице, а честитке тим поводом добио је сас вих страна, од верника, свештеника, монаха и владика, до званичника из разних институција Србије, великих поштовалаца и целог света. -Сви они знају његове речи да "нема шта би заменио за стварање сопствене породице, осим оног што је изабрао, пре 62 године, а то је служба Богу, роду и својој отаџбини".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)