ПРИХВАТИЛИШТЕ КАО ХОТЕЛ ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Зграда бившег интерната у Кикинди спремна да прими особе без крова над главом

Р. Шегрт

среда, 12. 08. 2020. у 08:52

ПРИХВАТИЛИШТЕ КАО ХОТЕЛ ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Зграда бившег интерната у Кикинди спремна да прими особе без крова над главом

Некадашњи Дом ученика / Фото Р.Ш.

ПРИХВАТИЛИШТЕ за особе без трајног смештаја у Кикинди спремно је да прими прве кориснике, јер је завршена адаптација и опремање зграде старог Дома ученика (некадашњег Интерната) која сада добија нову намену.

На овој адреси убудуће ће сигурно место имати бескућници из Кикинде и пет општина Севернобанатског округа: Чоке, Новог Кнежевца, Сенте, Аде и Кањиже.

Прихвалиште ће бити организациона јединица Геронтолошког центра, а капацитет му је 21 кревет. Има хотелски уређена купатила и тоалете, од којих су нека прилагођена особама са инвалидитетом, затим амбуланту и просторије за стручне раднике, јер ће корисници имати психо-социјалну подршку.

- Установа је регионалног типа, дакле за цео Севернобанатски округ. Имамо шест трокреветних соба и две собе са три кревета за инвалиде - објашњава Светислав Вукмирица, директор Геронтолошког центра.

Кикинда и Севернобанатски округ до сада нису имали адекватно прихвалитиште за смештај људи без свог дома. Ту услугу пружао је Геронтолошки центар. Зато је одлуком Покрајинске Владе зграда бившег Интерната дата на коришћење и управљање центру који ће водити и Прихватилиште.

 Фото Р.Ш.

- Ми већ сада можемо да сместимо кориснике, али је за званичан рад потребно да добијемо лиценцу, јер Геронтолошки центар није лиценциран за послове прихватилишта. Очекујемо да се то заврши до јануара. Такође, очекујемо да рад Прихватилишта финансијски буде подржан из градског буџета Кикинде, као и пет општина Севернобанатског округа - наводи Вукмирица.

Адаптацију објекта некадашњег интерната у Улици Ђуре Јакшића са шест милиона динара финансирала је Покрајинска влада, Град је купио намештај, а део новца уложио је и Геронтолошки центар. Стара зграда Интерната није коришћена више година, откако је изграђен нови Дом ученика и студената.

ЖРТВЕ НАСИЉА

- ПРЕДВИЂЕНО је да се у другом делу зграде опреме посебне просторије за жртве породичног насиља. Требало би да буде осам соба - наводи Светислав Вукмирица (на слици), директор Геронтолошког центра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)