ПОМОР РИБЕ БЕЗ КАЗНЕ: Тровачи Јадра не плаше се никога

В. Митрић

уторак, 11. 08. 2020. у 20:34

ПОМОР РИБЕ БЕЗ КАЗНЕ: Тровачи Јадра не плаше се никога

Фото: В. Митрић

МАДА се велики помор рибе у реци Јадра, по којој носи име читав лознички крај, догодило пре петнаеста дана, нико од надлежних ,осим оних из ОЈТ Лозница није се огласио, мада је реч о једном од највећих еколошких инцидената, до сада, који је задесио биљни и животињски свет.

Подсетимо реком је плутало више од тоне рибе, разних врста, укључујући и млађ, на све стране се ширио смрад, а вода у кориту је била пенушава.

На место догађаја изашао је само рибочувар, који је узео узорке за вештачење, и полицајац и Полицијског одељења Лешница, ПС Лозница, који је сачинио службенику белешку.

Полиција је обавестила ОЈТ од догађају, а дежурни заменик ОЈТ наложио је полицији да затраже од свих релевантних испекција да, у складу са овлашћењима, ураде свој део посла.

Фото: В. Митрић

Риба је, и даље, на вештачењу на Ветеринарском факултету у Београду, како нам је речено у Рибарској инспекцији у главном граду.

После добијања налаза, кажу у Рибарској инспекцији, они ће видети шта је даље да чине.

Загађење је било највеће у рејону Лешнице.Претпоставља се да је „извор“ загађења из неког од ближих села узводно, Страже или Козјака. Према нашим сазнањима, многи земљорадници у Јадру, у околним селима, испирају цистерне, после прскања њива хрбицима. Не чине то, међутим, истовремено, па су мали изгледи да одатле „ветар дува“ када је реч о инциденту, који би неки, изгледа, пошто пото да заташкају из само њима знаних разлога.

Фото: В. Митрић

Наша екипа истраживала је подручја села узводно од Лешнице. У пољима села Козјака, како су нам сведочили неки мештани, често се појављивала, али не последњих дана, цистерна која је возила животињски и други отпад у канал крај пута, одакле све то крене, када падну кише а онда заврши у Јадру, који се улива и Дрину.

На једној локацији, тог канала, затекли смо веће локве крви, остатак животиња и ко зна чега, што вода није могла да однесе!!! У том делу „влада“ несносан смрад. Неки од мештана знају да је то појавца од ко зна када, да је инспекција, пре извесног времена, реаговала, али се, убрзо, све наставило по старом из разлога које људи, евентуално, шапатом казују…

- Сваки живот рибе је као и живот сваке друге заштићене животиње, па је поступање надлежних нужно као у случајевима да је, рецимо, страдао на хиљаде зечева, јелена или срна – кажу наши упућени саговорници.

- Они који штите овакве појаве, практично,  у свему овоме саучеству. Без казне, наравно, као и актери. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)