ЈУНАК ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА: Обележена 207. годишњица погибије Хајдук Вељка Петровића

С. М. Јовановић

11. 08. 2020. у 20:50

ПОЛАГАЊЕМ венаца и цвећа на место где је 1813. године погинуо Хајдук Вељко Петровић, као и на место где је сахрањен, обележена је 207. годишњица погибије једног од највећих јунака Првог српског устанка.

ЈУНАК ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА: Обележена 207. годишњица погибије Хајдук Вељка Петровића

Фото:

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом условљеном пандемијом Ковида-19,  обележавање овог значајног датума прошло је без деце из спортских клубова и школа које носе његове име.

- Занимљиво да на споменику стоји датум 18. јули по старом календару. Каснијим неким тумачењима смо дошли и до 31. јула што би одговарало новијем календару, али даљим тумачењем појединих историчара, као и Житија Вука Караџића у којем стоји да је Хајдук Вељко био жив и почетком августа дошло се до 11. августа као најверодостојнијег датума Вељкове смрти – каже Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

Фото:

Споменик Хајдук Вељку подигнут на месту погибије 1892. године под заштитом је државе и представља непокретно културно добро као споменик културе. 

- Сам долазак на ово место буди у човеку велике емоције јер је то једно од светих места Неготина на којем је Хајдук Вељко дао свој живот бранећи га. Бројни су великани овог нашег малог града, а наша је дужност да их будемо достојни, да поштујемо оно што су чинили, да ли за нашу уметност, науку, за слободу наше државе, да их се сећамо и помињемо их – додаје Ивица Трајковић.

Делегације Музеја Крајине који брине о спомен компексу, као и Музеју Хајдук Вељка, основаном 1997. као и руководство локалне самоуправе положиле су цвеће и на Хајдук Вељков гроб у порти Цркве рождества пресвете Богородице, саграђене 1803. 

- Ми Неготинци смо вечно захвални Хајдук Вељку који се храбро борио против Турака не либећи да у тој борби да и свој живот. Вељкова Крајина и Неготин препознају се по његовом јунаштву и наша обавеза је да о томе упознамо нове нараштаје и пажљиво негујемо успомену на храброст чувеног јунака из Првог српског устанка – рекао је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Фото:

Осим ова два спомен комплекса Хајдук Вељку су захвални Неготинци подигли још један споменик у центру града. Овог јунака на, у песми опеваном Кушљи, са сабљом, 1983. овековечио је вајар Небојша Митрић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)