МИГРАНТИ ПРАВЕ ХАОС: Покушали да нападну полицајце - Мештани страхују за безбедност

Ј. Л.

08. 08. 2020. у 10:19

Из дана у дан све више миграната се може видети у пограничним местима, а око стотину њих покушало је насилно да уђе у Мађарску.

МИГРАНТИ ПРАВЕ ХАОС: Покушали да нападну полицајце - Мештани страхују за безбедност

Фото Printscreen

Како је саопштила мађарска полиција, око стотину миграната окупило се током ноћи на српској страни границе недалеко од граничног прелаза и места Реске, односно Хоргоша са српске стране и покушало да илегално пређу на територију Мађарске.

- Групе миграната, које су истовремено покушале на неколико места да уђу у Мађарску, примећене су путем термовизијских камера. Понашали су се насилно, покушавали да нападну нашу полицију и војску које су чувале границу, бацали су камење на њих и непристојно гестикулирали - наводи се у саопштењу полиције Републике Мађарске. - Око тридесет миграната се попело преко ограде и покушало да уђе у Мађарску.

Фото Ј.Л.

На снимку са камера може се видети да су мигранти носили мердевине које су им, претпоставља се, требале да послуже за прелазак ограде. Мердевине су после користили да би срушили ограду у чему, наравно, нису успели. После неког времена и неколико неуспелих покушаја да пређу на територију нашег северног суседа мигранти су се повукли назад у шуму.

Орбан: Страх од заразе

Премијер Мађарске Виктор Орбан затражио је у петак од министра унутрашњих послова да полиција и војска, као што су то чиниле и до сада зауставе сваки покушај илегалног преласка границе.

- Свако ко на територију Мађарске жели да уђе илегално, заобилазећи контролу, представља биолошку и здравствену претњу и то по сваку цена треба спречити - рекао је Виктор Орбан. - Повезивањем миграције и епидемије вируса корона не сме да се изгради слика да је сваки мигрант биолошка бомба, али неки од њих то заиста и јесу, и проблем је што се не зна ко јесте. Зато сваког ко илегално улази треба сматрати потенцијално зараженим.

Минулог викенда мађарске власти ухапсиле су више од 40 људи, који су илегално боравили у тој земљи, док је двадесетак спречено да уђе у земљу на мађарско-српској граници. Током њихове контроле, мигранти нису могли да пруже веродостојан доказ о свом идентитету или легалности боравка у Мађарској, полиција отпратила до привремене безбедносне границе и вратила на српску страну.

Због оваквих ситуација на улицама Хоргоша, Мартоноша, Мајдана, Раба и других села на ободу Србије може се видети све више "туриста" са Блиског истока.

Фото Ј.Л.

- Нема празне куће у селу у коју нису ушли бар на дан. Комшије када их примете истерају их, али они знају данима да се крију по шупама и помоћним просторијама у дворишту - прича нам Јанош Б. из Хоргоша. - Купују у продавницама, шетају улицама, нико маске не носи, а све младићи који су ко зна одакле дошли. Људи се све више боје и због безбедности, али и због здравља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)