КОРОНА ПУНИ ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО: Нажалост, ретко ко од посетилаца поштује препоручене мере заштите

Д. РИСТИЋ

субота, 08. 08. 2020. у 10:35

КОРОНА ПУНИ ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО: Нажалост, ретко ко од посетилаца поштује препоручене мере заштите

Фото Д. Ристић

ВЛАСИНСКО језеро је одавно једна од најатрактивнијих туристичких дестинација југа Србије, а током ванредне ситуације због епидемије бележи - рекордну посећеност.

Неколико минулих седмица, када су се и временске прилике стабилизовале, туристи жељни чисте природе и подношљиве температуре напуштају вреле градове и масовније посећују овај бисер, а предњаче Врањанци, Сурдуличани, Лесковчани и Власотинчани.

Мада, нису ретки ни намерници из Ниша, Крушевца, Алексинца и других градова.

Тако је минулог викенда забележена гужва какву редовни посетиоци Власине, кажу, не памте у последњих 30 година. Са свих страна је мамио мирис роштиља, а звуци јужњачке трубе могли су да се чују на готово сваком кораку. Прорадио је и рингишпил, одасвуд су пристигли и продавци меда, сувенира, кокица, "шећерне вуне"...

ГУЖВА тешко је наћи и паркинг-место, Фото Д. Ристић

С обзиром на то да су сви смештајни капацитети увелико били попуњени, поново се показало да овај део Србије има много више потенцијала него што се користи последњих година. Многи посетиоци су, зато, дошли и на камповање, а на слободан сто у кафеима и ресторанима се чекало и по читав сат.

Истини за вољу, тако је готово сваког лета, када излетници похрле у ову природну оазу, а 2020. је карактеристична по томе што је пандемија многе спречила да отпутују на летовање у иностранство, па су одлучили да читав годишњи одмор проведу на помало заборављеним дестинацијама у Србији.

Забрињава, међутим, то што се боравак на лпажама и у околним хладовинама схвата као повод за тоталну разбибригу, па посетиоци Власинског језера не воде рачуна о мерама превенције. Иако стручњаци упозоравају на то да ово - нипошто - није тренутак за опуштање, велики део туриста на Власини не користи заштитну маску, а и физичка дистанца баш не одговара препорукама струке.

Зато је, можда, предстојећи викенд идеална прилика да се ситуација поправи...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)