МИНИСТАР ВУЛИН У НОВОМ ПАЗАРУ: Војска Србије је још једном доказала да припада свима

Novosti online

среда, 05. 08. 2020. у 15:52

МИНИСТАР ВУЛИН У НОВОМ ПАЗАРУ: Војска Србије је још једном доказала да припада свима

Фото: Министарство одбране

МИНИСТАР одбране Александар Вулин присуствовао је данас дезангажовању војне пољске болнице у Новом Пазару и припадника Министарства одбране и Војске Србије из Дома здравља Сјеница, с обзиром на то да је епидемиолошка ситуација у тим градовима знатно боља у односу на претходни период и да је под контролом.

Према речима министра Вулина, Војска Србије је испунила наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и учинила све да се епидемиолошка ситуација у Новом Пазару смири.

- Сви припадници војног здравства су испуњавали све своје задатке, помогли су људима и овде и на свим другим местима и ја заиста делим огромно осећање поноса са свим припадницима Војске и грађанима Србије када видимо какве лекаре, какве сестре имамо у војном здравству. Ови људи нису питали где иду ни зашто иду, било је само потребно да им се да задатак и да они дају све од себе да помогну грађанима Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Сви они су оставили своје породице. Нико од њих није ишао на одсуство, највећи део њих се овде налазио од 3. јула, непрекидно радећи и не питајући када ће престати. Војска је поносна што има такве људе, а сви грађани Србије могу да буду мирни и сигурни што имају такву војску, јер знају да ће у часу невоље бити помоћ и да ће они доћи ту - рекао је министар Вулин и нагласио да је Војска Србије војска свих грађана.

- Ми не гледамо на било чију веру и нацију. Нама је само потребна прилика да помогнемо и дати нам задатак. Војска Србије је још једном доказала да припада свима, да је на сваком делу територије Републике Србије добродошла и да је увек добра вест када видите своју војску - поручио је министар одбране.

Командант војне пољске болнице у Новом Пазару пуковник др Предраг Крстић истакао је да је током 33 дана рада те болнице било успешно збринуто 174 ковид пацијента, као и да смртних исхода није било.

- Спровођењем стриктних мера личне самозаштите и одржавањем физичке дистанце постигнут је циљ који се огледа у томе да није било заражавања међу медицинским особљем пољске болнице – рекао је пуковник Крстић, захваливши челим људима општина Нови Пазар и Сјеница, као и запосленима у болницама у Новом Пазару и Сјеници на изузетној сарадњи коју су показали за време рада војне пољске болнице.

Координатор Опште болнице Нови Пазар др Мирсад Ђерлек рекао је да је пре месец и по у Новом Пазару проглашена озбиљна епидемија и да је председник Републике и врховни командант Војске Србије на његову молбу одмах реаговао.

- Знао сам да у том тренутку не можемо сами победити зло које се зове корона. Сутрадан је војска дошла, формирана је војна болница и испоставило се да је то изузетно добар потез јер смо 8. јула имали 100 пријема за једну ноћ и 78 пацијената смо сместили у војну болницу. Замислите шта би нам се то вече десило да није било Војске Србије - рекао је др Ђерлек и додао да је војска поново показала да се „одазива у целој Србији, без обзира на веру и нацију“.

- Мене је охрабрило то што је народ прихватио своју војску и што смо сви заједно дали све од себе и дошли скоро до краја. Увек морамо бити опрезни. Долазили су лекари из целе Србије, из региона, војска и дисали смо сви једним плућима - поручио је др Ђерлек и захвалио војсци у своје и у име свих запослених Опште болнице Нови Пазар.

За изузетно залагање и допринос борби против Kовид-19, наредбама министра одбране ванредно су унапређени у чин пуковника Предраг Крстић и Петар Ристић, у чин капетана прве класе Иван Поповић и у чин заставника прве класе Александар Николић.

Начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић доделио је захвалнице истакнутим привредницима из Новог Пазара и Сјенице који су помогли у раду војне пољске болнице у Новом Пазару - хотелима „С“, „Палма“, „Lux А“ и „Лане“, Апартманима „Аvio“, Мотелу „Квеле“, као и фирмама “Mizan“, „ Maxers d.o.o .“, „Rile“ и „Решко“.

Према речима државног рекордера у бацању кугле Асмира Колашинца, људски живот нема цену и ниједне олимпијске игре, светска или европска првенства нити медаље нису битније од тога.

- Ниједног тренутка нисам ни размишљао да ли ћу ући у борбу да помогнем свом народу, а поготово што су сви чланови моје породице били заражени и били смештени управо у Новом Пазару у војној ковид амбуланти. У име своје породице и лично име, захваљујем свим припадницима Војске Србије и Војномедицинске академије који су били ту и који су помагали – рекао је Колашинац, истичући да се налазимо у ситуацији када једни другима морамо помоћи у сваком тренутку и да је поносан на војску која је показала да је у најтежим тренуцима уз свој народ.

У име власника хотела „Палма“, свих запослених и суграђана Новог Пазара Мубера Зећировић захвалила је Министарству одбране и Војсци Србије на „знању, жељи, труду, пожртвованости и неизмерној храбрости“.

- Ово је мало што смо ми учинили за вас у моментима док сте ви спасавали животе наших суграђана. Вашим доласком се знатно осетило побољшање, можда због тога што Војска Србије изгледа „моћно“ и што је ваша појава допринела томе да сви ми схватимо озбиљност ситуације - рекла је представница хотела „Палма“.

У име фирме „Mizan“ из Новог Пазара захвалницу Министарства одбране за помоћ у борби против коронавируса примила је Самра Чековић, која је рекла да фирма „Mizan“ јесте допринела спречавању последица Ковида-19, али да су прави хероји припадници Војске Србије.

- Они су били доступни за наше грађане 24 сата и помогли су да се сачувају животи људи и да се умногоме олакша ситуација која је погодила Нови Пазар. У то име им од срца захваљујем. Познато је да се увек људи скупљају, удружују, јачају када су неке тешке ситуације. У овој ситуацији ми смо били јединствени и победили смо Ковид-19 – рекла је Самра Чековић, пожелевши да повод будућих сусрета и дружења буде бољи.

Данашњој активности у Новом Пазару присуствовали су заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник ВМА пуковник Мирослав Вукосављевић и заменик команданта Друге бригаде копнене војске пуковник Мухарем Фазлић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)