СА ЈАГОДЊЕ СИЈА СЛАВА СРПСКА: Богомоља на Мачковом камену обележила крсну славу

В. Митрић

02. 08. 2020. у 11:53

СА ЈАГОДЊЕ СИЈА СЛАВА СРПСКА: Богомоља на Мачковом камену обележила крсну славу

В. Митрић

БОГОМОЉА на Мачковом камену, код Крупња, на раскршћу Рађевине и Азбуковице, испод чијих брда тече плаховита Дрина, обележила је крсну славу посвећену светом деспоту Стефану Лазаревићу, коју су, поводом 100 година, освештали патријарх Иринеј и епископ шабачки Лаврентије, као велики украс планине Јагодње, али и ново, значајно духовно врело народа овог дела Србије.

Протојереј ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријашијске управе Патријашије СПЦ, са свштеницима из Јадра, Рађевине и Азбуковице, служио је литургију, после које је резан славски колач, како налажу ови лепо српски, православни обичају.

В. Митрић

Међу гостима славе, поред мноштва људи из свих крајева Србије, Републике Српске и расејања, били су и принц Филип Карађорђевић, са супругом Даницом и сином Стефаном. Карађорђевићи су посетили и Спомен костурницу где леже кости српских јунака, ученика велике битке на Мачковом камену и на Дрини у Првом светском рату, међу којима је био и њихов чувени предак Ђорђе Карађорђевић.

Светиња на Мачковом камену постала је, за кратко време, једна од најспосећенијих на обале Дрине. Урађена је, захваљујући, пре свега, проти Стојадину Павловићу, који је чедо Мачковог камена. Прота је сабрао добротворе, свештенике и монахе и добио благослов од владике Лаврентија и богомоља је урађена за мање од две године.Она је, и богомоља, али и место где је стална поставка посвећена јунацима битака на Мачковом камену и на Дрини. Тиме је исправљена неправда према див јунацима нашег рода која је трајала скоро пун век.

В. Митрић

- Пуно ми је срце када видим како људи радо, и љубављу, долазе у овај храм Бога живога, да се Богу помоле и да се сете наших славних предака -каже прота Павловић. - Сада смо, некако, духовно, још ближи онима који су пали за крст часни и слободу златну, показујући како се воло свој род, своја вера и своја отаџбина.

Добротвори, међу којима су, поред осталих, Зоран Грујичић, Мирко Глигорић и Милан Алексић, кажу да се испоставило да је „баш најлепше место на Мачковом камену оно где је никла црква, па је испало да је зидана тамо где јој је давно било место“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)