ОАЗА МИРА ПРЕПУНА ЂАКОНИЈА: Село Лопатница постаје туристички бисер

Г. ЋИРОВИЋ

27. 07. 2020. у 06:52

ОАЗА МИРА ПРЕПУНА ЂАКОНИЈА: Село Лопатница постаје туристички бисер

Фото Г. Шлјивић

УШУШКАНО између падина планина Троглав, Столови и Чемерно - на надморској висини од око 400 метара и са умерено континенталном климом - село Лопатница, тридесетак километара удаљено од града на Ибру, уз Рудно на истоименој висоравни и оближњу Богутовачку бању, постаје туристички бисер краљевачког краја.

Притом, уз планинску речицу и многобројне минералне изворе, окружена мирисним ливадама, пропланцима и четинарским шумама, многа овдашња домаћинства се већ читаву деценију баве сеоским и етно-туризмом.

Фото Г. Шлјивић

- Прошлог лета смо забележили око 100 ноћења, а ове очекујемо још бољи резултат јер је држава намерницима обезбедила ваучере за одмор. Ударни термини су већ резервисани, а август и септембар још нису попуњени - каже Светислав Павловић, чије је сеоско туристичко домаћинство под називом "Код Цвела" смештено у комплексу "Бисер Лопатнице".

Његова супруга Данијела објашњава да су им најчешћи гости Војвођани, неки долазе и трећу годину заредом.

ЗАМЕРКЕ

Фото Г. Шлјивић

ВЛАСНИЦИ сеоских туристичких домаћинстава у Лопатници, ипак, имају и примедбе, махом на рад комуналних служби. Кажу, спремни су да посебно плате за чешће одношење смећа из њиховог краја, а траже и да се закрпе рупе на путу, те после 20 година коначно замене сијалице јавне расвете.

Туристима који воле активан одмор у природи, овде су на располагању мапиране шумске и планинске стазе за шетњу, а ту су и пецарошки изазов у бистрој и незагађеној реци, те вожња планинских бицикала. Атракције се, обавезно, "зачињавају" домаћом погачом, сиром, кајмаком, разним питама, чварцима, прасећим и јагњећим печењем...

Фото Г. Шлјивић

- Краљевачка локална самоуправа већ неколико година субвенционише домаћинстава регистрованих за развој туризма, па смо ми тако увели грејање и започели изградњу још једне брвнаре - закључује Светислав Павловић.

   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zorka

27.07.2020. 11:12

Са унуком Матијом летовала сам три године у Лопатници у "Домаћинству. Милојевић". Уживали смо у базену, домаћој храни, љубазности домаћћина, ллепоти природе. Остале су дивне успомене.?8b