У КОВИД БОЛНИЦИ ЧЕТИРИ КОРИСНИКА: Вирус корона ушао у лесковачку Установу за одрасле и старије

И. Митић

23. 07. 2020. у 16:29

У КОВИД БОЛНИЦИ ЧЕТИРИ КОРИСНИКА: Вирус корона ушао у лесковачку Установу за одрасле и старије

Фото: И. Митић

ЧЕТИРИ особе које су корисници услуга Установе за одрасле и старије у Лесковцу примљене су, у ноћи среда на четвртак, у Службу за инфективне болести овдашње Опште болнице и оне су, према речима лекара, тренутно у стабилном стању.

То су први случајеви сумње на вирус корона у овој установи која је дуго одолевала потенцијалној инфекцији.

Према незваничним информацијама, надлежни су одмах предузели све неоходне мере како би спречили евентуално ширење заразе, али нису желели да коментаришу тренутну ситуацију упућујући нас на надлежно министарство.   

У лесковачкој Ковид болници тренутно се лечи укупно 141 особа, а половина је на терапији кисеоником. У протекла 24 часа примљено је 12, а отпуштено 14 пацијената.

У исто време није било пацијената са тежом клиничком сликом чије је стање захтевало транспорт у нишки Клинички центар као ни смртних исхода.

У претходна два дана у Ковид болници преминула су два пацијента. 

АПЕЛ

Градски штаб за ванредне ситуације апеловао је на грађане, а поводом предстојећих празника, летњег Аранђеловдана и Светог пророка Илије, да и даље максимално поштују све прописане мере заштите и превенције од вируса корона. У том апелу се истиче да даљи ток епидемије и спречавање ширења вируса зависи од сваког појединца због чега је потребно да се сви понашају одговорно и савесно. 

У четвртак су, од 182 резултата тестирања која су стигла у лесковачки Завод за јавно здравље(ЗЗЈЗ), званично потврђена још 33 случаја инфекције вирусом корона. Позитиван налаз имају 29 од 157 тестираних Лесковчана, док је по једна особа заражена у општинама: Власотинце, Бојник, Лебане и Црна Трава.

Од почетка седмице присуство овог вируса потврђено је код 75 пацијената. Остали резултати укупно 561 тестиране особе били су негативни. 

Вирус корона појавио се и у овдашњем Центру за социјални рад, потврђено је у овој установи, а инфекција је регистрована код њеног директора Предрага Момчиловића. Одмах потом са посла су удаљена још четири радника Центра са којима је директор Момчиловић најчећше био у контакту.

У изолацији су његова секретарица, правница, возач и један запослени у техничком сектору.

У Центру за социјални рад истичу да нема опасности за кориснике.

Кажу да су од почетка епидемије поштовали препоруке надлежног министартсва да физички контакт са корисницима сведу на минимум, па се са њима углавном комуницира телефоном или путем интернета. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)