КОРОНА ЈЕ САДА МНОГО ОПАСНИЈА: Страдају бубрег, јетра, срце, мозак...

Танјуг

23. 07. 2020. у 13:06

У КЛИНИЧКОМ центру у Нишу тренутно је хоспитализовано 384 пацијента заражених вирусом корона, од којих су две трећине у јако тешком општем стању, каже помоћник директора Клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић.

КОРОНА ЈЕ САДА МНОГО ОПАСНИЈА: Страдају бубрег, јетра, срце, мозак...

Фото: Пинк ТВ принскрин

Половина пацијената, њих 190, захтева оксигену терапију, што је, каже Јанковић, велики изазов за читав здравстевни систем у Нишу.

Највећи клинички изазов је, каже Јанковић, више од 60 пацијената у јединици интензивне неге, од којих је половина на инванзивној механичкој венталицији, а половина захтева интензивну респираторну потпору.

- Јако су драматичне клиничке слике и презентација ковид-19. Дешава се да се нема довољно времена да се истестира човек, да се јегово стање толико погорша да је нужан хитан транспорт и код нас са типичном клиничком манифестација ковида-19 и ми немамо времена да га ставимо у неку полуизолацију јер врло брзо изискује интензивно лечење. У КЦ Ниш немамо асимптоматске лакше, случајеве - каже др Јанковић.

- За разлику од грипа, када смо имали пацијенте на механичкој вентилацији, јако је тешко било постићи адекватну оксигенацију плућа, сад много мање имамо тај проблем. Сада болест има системски карактер и првенствено делује на коагулативни систем, из минута у минут је питање да ли се може јавити компликације вазано за акутно попуштање јетре, нарочито попуштање бубрега. Имамо оправдане сумње, јавља се учесталост тромба, и у централном нервном систему и у бубрезима. Сада већ велико клиничко искуство које имамо указује да је ово далеко од баналне респираторне инфекције, чак и оне најозбиљније коју смо имали код инфекције свињског грипа. Пуне су јединице интензивне неге и у мањим болницама, Ужицу, Чачку...

Он је у укључењу за ТВ Пинк рекао да је у Клиничком центру у Нишу доста деце која су на једнодневној или вишедневној опсервацији и код којих нису забележене теже клиничке слике, а да су тренутно смештене и две труднице од којих је једна на механичкој вентилацији.

Друга трудница из Куршумлије је примљена пре четири дана и она се налази у станиционару без кисеоничке потпоре.

- Имали смо смртни исход труднице у петом, шестом месецу трудноће, што показује да ковид-19 не бира ни старосну структуру, ни пол - рекао је Јанковић.

Навео је да је у последњих неколико дана у Клинички центар у Нишу примљено више од 20 пацијената из Геронтолошког центра Гаџин Хан.

Каже да је у Нишу релативно стабилна ситуација последње две недеље, јер је број пријема и отпуста у добром односу, тако да се број пацијената у Клиничком центру у Нишу не повећава неком великом брзином.

- Ако се настави овај тренд без неког значајнијег повећања броја пријема, мислим да ћемо врх пика који очекујемо претпостављам крајем недеље дочекати са довољно капацитета - рекао је Јанковић.

Навео је да је у Клиничком центру у Нишу још 160 слободних постеља за ковид пацијете и око 20 слободних места у јединици интензивне неге.

Каже да је тренутно једна трећина пацијената углавном из Ниша, а две трећине из готово свих места југоисточне Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)