НА ПАЊУ МУ СЕ УКАЗАО КРСТ: Драган са Косова и Метохије угледао невероватан призор (ФОТО)

Д. ЗЕЧЕВИЋ

22. 07. 2020. у 15:03

НА ПАЊУ МУ СЕ УКАЗАО КРСТ: Драган са Косова и Метохије угледао невероватан призор (ФОТО)

Фото приватна архива

КАДА сам на стаблу букве, које сам претходно пресекао, угледао крст који као да је руком нацртан, помислио сам да је то неки знак, да је Бог уз нас Србе на Косову и Метохији, да нас чува и помаже да останемо на овим просторима - каже тридесетогодишњи Милан Антић из Горњег Кусца, српске средине покрај Гњилана, који је припремао огрев за зиму у породици Драгана Стојковића (51) из истог села.

Домаћин је, објашњава, осам метара дрва купио од Албанца који сече шуму недалеко од манастира Драганац, једине живе светиње у Косовском Поморављу, а несвакидашњу појаву је прва приметила Драганова супруга Јоргованка...

- Када је угледала пресечено стабло са крстом, почела је да узвикује од среће, односно да се радује речима да ће и њих односно све нас Бог погледати - прича Јоргованка.

Милан, иначе, ради у овдашњој Филијали Националне службе за запошљавање, са родитељима, те супругом и две ћеркице је остао "свој на своме" у Горњем Кусцу, а допунски послови им помажу да превазиђу оскудицу и лакше одоле свим изазовима на Космету. Тако, овај вредни млади човек, поред сопствених, обрађује и њиве узете у закуп, па не намерава да напушта највеће српско село у Косовском Поморављу, са око 400 домова.
- Овдашњи људи су много везани за манастир Драганац, који нам је својеврсни духовни центар. Иако обнова ове светиње траје годинама, улива нам наду у то да је опстанак могућ, а Стојковићи којима сам секао дрва су један део стабла са крстом однели управо тамо.

Фото приватна архива

Други ће, рекоше, даровати комшији, а трећи задржати као својеврсну чуваркућу - објашњава Антић.

Каже, иако не потпуно дефинисан као сада, пре неколико месеци је крст у дрвету пронађен и у породици Николе Јовића, а подсећа и на то да се почетком године нешто слично догодило у једном метохијском повратничком селу.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)