ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УВЕО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Читаве породице имају симптоме респираторних инфекција

Танјуг

среда, 15. 07. 2020. у 11:18

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УВЕО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Читаве породице имају симптоме респираторних инфекција

Фото: С.Бабовић

УСЛЕД погоршања епидемиолошке ситуације, Штаб за ванредне ситуације општине Бајина Башта прогласио је ванредну ситуацију на територији те општине.

Мере које су донете на седници Штаба подразумевају ограничење радног времена угоститељских објеката, трговинских објеката, кладионица, бензинских пумпи до 22 часа, преноси првипортал.нет.

Такође, донете мере подразумевају забрану окупљања више од пет људи у затвореним и на отвореним местима, али и новчано кажњавање оних који не буду носили маске у затвореном простору.

Ове одлуке донете су на основу тога што је у Дому здравља у Бајиној Башти у првих 13 дана јула месеца у ковид амбуланти прегледано око 800 пацијената.

Од тог броја половина њих имала је симптоме респираторних тегоба са повишеном температуром.

"Од тих 800 дијагностикованих прегледа биле су 22 упале плућа са средње тешком и тешком клиничком сликом и они су хоспитализовани на инфективно одељење Опште болнице Ужице", казала је докторка Наташа Лазић.

Како је навела, на основу свог дугогодишњег искуства, то је изузетно велики број пнеумонија за врло кратак период, тачније за десетак дана.

"Имамо ситуацију да читаве породице имају симптоме респираторних инфекција", додала је др Лазић.

Тренутно се чекају резултати ПЦР тестова за 37 пацијената, а стационар у Дому здравља од јуче не ради, нагласила је докторка Лазић.

Како је навела од осам запослених у стационару - седам сестара и један лекар, њих шест је са симптомима сличним ЦОВИД-у и сви они су у процесу дијагностике.

Др Лазић каже и да су најчешћи преносиоци инфекције деца средњошколског узраста, а да се најтежа слика манифестује код пацијената старосне доби између 40 и 50 година живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)