ПИСМО ПРЕМИНУЛОЈ БРАЋИ: Комшије се потресним речима опростиле од преминулих Чачана Све је стало, отишли сте на неко боље место

Novosti online

14. 07. 2020. у 17:27 >> 19:48

ПИСМО ПРЕМИНУЛОЈ БРАЋИ: Комшије се потресним речима опростиле од преминулих Чачана Све је стало, отишли сте на неко боље место

Фото Facebook

СМРТ браће Ђокић – Радоша (35), који је преминуо 1. јула од тешке упале плућа изазване корона вирусом и Стефана (26), умрлог од исте болест, и то десет дана после брата, и даље је у жижи интересовања не само чачанске јавности.

Две итерне комисије – Дома здравља и овдашње болнице, по налогу Министарства здравља, испитивале су све околности под којима је наступила смрт старијег брата, пошто је било притужби да није било тестова када се Радош јављао у лабораторију Дома здравља.

Трочлана Комисија Дома здравља констатовала је, након увида у медицинску документацију и протокол за пацијента Радоша Ђокића, да су “испоштоване све дијагностичко-терапијске процедуре”.

Оно што је у извештају наглашено је да је “увидом у протоколе пацијената у служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља (протокол за лабораторијске анализе и протокол за серолошко тестирање за ковид) утврђено да пацијент Радош Ђокић није протоколисан од 25.6. до 29.6.2020. године”. Комисија је закључила да “није било стручне грешке ни пропуста у збрињавању пацијента Радоша Ђокића на нивоу примарне здравствене заштите”.

ПИСМО КОМШИЈА

КОМШИЈЕ Ђокића из чачанског насеља Прељина опростиле су се писмом, које је дељено на друштвеним мрежама, а у коме се истиче:

- Били сте момци великог срца и чисте душе. У овом времену прави пример и понос. Знали сте да цените, поштујете и помажете све нас у окружењу. Сурова судбина вас је узела и одвела на пут без повратка. Нисте успели да победите невидљивог непријатеља, а увек сте били велики борци и патриоте. Наша улица је била поносна на вас. На Раша који је школовао брата и бринуо о родитељима, на Стефана који је био узоран ђак, који је учењем и дисциплином дошао до докторских студија које је завршио у Америци и дошао кући да буде понос брату и оцу. Свима нама. Требало је сви заједно да то прославимо, да се радујемо вашим будућим успесима. Све је стало, отишли сте на неко боље место. Овде је остала празнина. Наша дужност није да тугујемо, ви то не би волели. Наша дужност је да вас спомињемо по добру и будемо поносни на вас. Волели би да вас испратимо како заслужујете, али нисмо у могућности. Нека ово буде последњи поздрав и велико хвала за све. Нека вас анђели чувају. Бићете вечно у нашим срцима.

- То заправо значи да се пацијент није јављао у лабораторију наше установе. Он се три пута јављао лекарима у Дому здравља, и то 25, потом 28, па 29. јуна у амбуланту у Прељини, где је изабран лекар његовог оца, за чије лекове је дошао тада, па је и сам прегледан. Први пут је добио антибиотике, други пут му је доктор дао упут за лабораторију и брзи тест, а исто је урадила и колегиница приликом његовог трећег јављања, односно поновила упуте – рекао нам је др Александар Пајовић, директор Дома здравља.

- То што је констатовано да није протоколисан у протоколе пацијената у служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља значи да се он није јављао у нашој лабораторији, јер, и да се догодило да није било тестова у једном тренутку, у другом би га било, а и сигурно би урадио лабораторију на основу би које лекар могао много тога да закључи.

Како смо сазнали, Радошу је урађен ПЦР тест тек по пријему у чачанску болницу, а резултати су стигли дан после његове смрти и показали су да је био позитиван. Његов брат Стефан је прве сиптоме болести осетио дан након Радошеве сахране, а отац пар дана касније. После неколико дана су хоспитализовани, а Стефан је одмах због тешке клиничке слике транспортован у Београд, где је, нажалост, преминуо. Отац браће Ђокић – З. Ђ. и даље се налази у чачанској болници, такође оболео од корона вируса, али је стабилно и није на респиратору.

О свему ће, међутим, последњу реч дати Министасртво здравља. Шеф одсека за здравствену инспекцију у Чачку Зпран Шеварлић примио је извештај Комисије Дома здравља.

- Поступак је у току и очекујемо заврпетак. Званичну информацију о свему ће дати Министарство здравља – кратко нам је рекао Шеварлић.

Према нашим сазнањима, Стефан је у у торак сахрањен на гробљу у Тавнику, и то поред гроба своје мајке А. Ђ, која је преминула пре пола године и његовог брата Радоша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)