ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА: Стање у српским срединама у на КиМ

Д. Зечевић

14. 07. 2020. у 15:34

У КЛИНИЧКО– БОЛНИЧКОМ центру у Северној Митровици тренутно се лечи 93 пацијента од којих је 11 у Тријажном центру, 67 је на одељењу ковид болнице и 15 на Инфективном одељењу.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА: Стање у српским срединама у на КиМ

Фото: И.Радуловић

- Укупни капацитети за потребе ковид пацијената су око 180 места и за сада имамо довољно простора, а издржаће онолико колико се ми као грађани будемо придржавали мера које су предложене од стране кризног штаба - овим речима др Златан Елек, в.д. директора клиничко боничког центра у Косовској Митровици за наш лист описује стање у овој здравственој установи и наглашава да је уколико затреба припремљен и Студентски дом број 2 који је издвојен од осталих али да се нада да ће грађани поштовањем прописаних емра заштите растеретити здравствени систем који је тренутно, како је казао, пренапрегнут.

- Иако имамо оболелих међу здравственим радницима тај број је занемљрљив у односну на оне коју су ангажовани и у тзв црвеној односно ковид зони где смо ангажовали највећи број рандика, тако да тренутно то не утиче на несметан рад установе - додаје др Елек и напомиње да је ситуација у вези корона вируса у српским срединама на северу Космета јако озбиљна као и да је од последица ковида 19 преминула још једна старија особа.

Напомињући да клиничко болнички центар у Косовској Митровици  поседује  девет респиратора које су добили од Владе Републике Србије, пет клиничких респиратора, четири мобилна, као и довољно заштитне опреме, в.д.директора  клиничко болничког центра у Косовској Митровици напомиње да осим тога у овој установи поседују у довољно лекова. 

Епидемиолошка ситуација према речима др Братислава Лаића, директора клиничко болничког центра у Грачаници је такође озвиљна а на овој установи смештено је 24 пацијената са подручја града Приштине, однсоно Липљана и Косова Поља.

- У очекивању смо резултата тестирања, али ситуација је још увек под контролом и за сада имамо рапсоложивих капацитета и опреме-истиче за наш лист др Лазић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)