ПЛЕМЕНИТА МИСИЈА КОЊИЧКОГ КЛУБА НЕБЕСКО БРДО ИЗ ПАЉАНА КРАЈ ЋУПРИЈЕ

З.Глигоријевић

уторак, 14. 07. 2020. у 06:00

ПЛЕМЕНИТА МИСИЈА КОЊИЧКОГ КЛУБА НЕБЕСКО БРДО ИЗ ПАЉАНА КРАЈ ЋУПРИЈЕ

Фото Приватна архива

Истоимено удружење грађана основало и школу јахања:Бивши шампиони служе за обуку

ИАКО су коњи из клуба "Небеско брдо" - који је 1992. основао Радиша Милосављевић из Ћуприје, а 2000. га је преузео његов син Славиша - освајали пехаре на хиподромима широм Србије, пре неколико година су основали истоимено удружење грађана у оквиру којег ради и Школа јахања.

- Жеља нам је да коњи који заврше спортску каријеру не заврше у кобасицама, како то бива у свету - објашњава Славиша. - Кобиле Лоренца и Калина МС сада служе за обуку јахача, ускоро ће стићи још један енглески пунокрвни коњ и пони, а на нашем имању "Небеско брдо" заинтересовани могу да виде још пастува Силара који и даље трчи, магарца названог Дон од Паљана, магарицу Донку и два магарета. Ускоро стижу и два повређена орла мишара, - наводи Славиша.

А, да би обучавала полазнике поменуте школе јахања и научила их свему што зна о овим племенитим животињама, инструктор Бојана Деспотовић (22) се пре месец дана из Београда преселила на имање изнад ћупријског села Паљане...

- Прву длаку сам, како ми то кажемо, "прогутала" још са 18 месеци, када ме је у неком парку мајка ставила на коња. Протеклих 12 година сам са њима радила по разним београдским школама јахања, а сада намеравам да упишем факултет и добијем лиценцу професионалног инструктора - каже Бојана која у Паљану тренутно обучава неколицину малишана, од којих најмлађи "ђак" има само пет лета.

Тако је шестогодишња Барбара Јовић из Ћуприје, која се на поменуту кобилу Лоренцу пење уз помоћ столице, већ научила шта коњ има на себи, па увелико машта о томе да постане џокеј. Њена две године старија другарица Елена Церовић из Паљана највише воли да води коње, јер су мирни...

А, на имању окруженом прелепим крајоликом вежбају и чланови удружења стреличара "Хирон", чији председник Завиша Кумбрић планира да - поред традиционалне обуке - овде покрене и такозвано коњичко стреличарство.

Фото Приватна архива

РАДОСТ Барбара Јовић и Елена Церовић са инструктором Бојаном Деспотовић

ИДИЛА

ИМАЊЕ "Небеско брдо" добило је име по локацији на којој је, по легенди, боравио Свети Сава, пре него што је на оближњој реци Миросави измирио браћу Стефана и Вукана. У близини су и Немањини извори, са којих се Ћуприја снабдева водом, а током ископавања за постављање мреже су пронађени и остаци римског водовода, па верујемо у то да су овде постојале и терме - каже Славиша Милосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)