ТУГУЈЕ ЧАЧАК: Стефан је у Србију дошао из Америке на помен мајке, а онда је умро од короне после сахране брата

В. Илић

13. 07. 2020. у 16:24

ТУГУЈЕ ЧАЧАК: Стефан је у Србију дошао из Америке на помен мајке, а онда је умро од короне после сахране брата

Фото: Фејсбук

СТЕФАН Ђокић (26) младић који је у суботу преминуо од тешке упале плућа изазване корона вирусом, и то после десет дана од смрти његовог рођеног брата Радоша (35), који је умро од исте болести, биће сахрањен у уторак у 12 часова на гробљу у Тавнику.

На овом гробљу Стефану је сахрањена мајка А. Ђ. пре шест месеци, као и његов брат, а отац З. Ђ. му је такође оболео од ковида-19 и налази се у чачанској болници.

Стефан је, према нашим сазнањима, у јуну дошао у Чачак из Америке, где је студирао, и то како би присуствовао шестомесечном помену његовој мајци. Почетком јула, његов отац и брат су оболели од корона вируса, а он је прве симптоме добио дан након што је сахранио Радоша.

Како смо сазнали, отац Ђокића се и даље налази у чачанској болници, за сада је стабилно и није на респиратору.

Тешко је поднео када је чуо вест и за смрт другог сина. Лекари су предузели све што је било до њих како би лакше пребродио тај шок – рекао нам је пријатељ Ђокића.

Фото: Фејсбук

Све околности под којима је умро Радош биле су предмет истраге трочлане Комисије, коју је оформио др Александар Пајовић, директор чачанског Дома здравља, а због пријаве о нерегуларности приликом његовог лечења. Комисију су чинили: др Марина Милошевић, др Радиша Броћић и правник Александра Лазаревић. Они су констатовали да се Радош први пут јавио лекару 25. јуна у поподневној смени, и да је преглед обавио др Гордан Марковић.

- После прегледа, пацијент је лечен под дијагнозом Ј01 (акутно запаљење горњих дисајних органа) добио антибиотску терапију - “панклав” таблете три пута по једну. Други пут се јавио у ковид амбуланту Дома здравља у недељу 28. јуна, у поподневној смени.

Дежурни лекар др Радомир Ерић је након прегледа због повишене температуре која је трејала неколико дана дао упут да се уради серолошки тест на ковид. Радна дијагноза Р50 (грозница непознатог порекла) – наводи се у извештају Комисије, и даље додаје:

- Трећа посета је била 29. јуна, у амбуланти Прељини у преподневној смени код др Мирјане Чворовић Дивовић, где је докторка у протокол евидентирала следеће: Пре неколико дана био на прегледу у Дому здравља, добио антибиотик, и још једна посета лекару у Дому здравља, прегледан, добио упут за лабораторију и тестирање. Долази, јер жели упут за лабораторију и тестирање, пошто претходни није обавио, тегобе негира, соматски налаз б.о. Дата лабораторија и серолошки тест и да се јави са налазима. Дијагноза: З039 (посматрање због сумњи на болести и стања).

Фото: Фејсбук

Комисија је након увида у медицинску документацију и протокол за пацијента Радоша Ђокића закључила да су “испоштоване све дијагностичко-терапијске процедуре”.

Увидом у протоколе пацијената у служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља (протокол за лабораторијске анализе и протокол за серолошко тестирање за ковид) утврђено је да пацијент Радош Ђокић није протоколисан од 25.6. до 29.6.2020. године. Комисија констатује да није било стручне грешке ни пропуста у збрињавању пацијента Радоша Ђокића на нивоу примарне здравствене заштите.

Пријатељи и колеге Радоша, који је био запослен као комерцијалиста у дисконту пића у Чачку, међутим, и даље тврде да је било пропуста у његовом лечењу, посебно због тога што, како наводе, није на време тестиран, јер су му више пута “говорили да тестова нема”.

Тек након Радошеве смрти стигао је позитиван резултат ПСР теста на корона вирус. 

- Они су били дивни момци. Пред њима је био живот. Уместо да славимо њихове успехе и лепе тренутке које су били на прагу да се догоде, ми их сада оплакујемо – закључили су пријатељи Ђокића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)