НЕ ОДУСТАЈУ ОД ПРЕЛАСКА У БИХ: Лознички крај опет пун миграната

В. М.

понедељак, 13. 07. 2020. у 11:16

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ПРЕЛАСКА У БИХ: Лознички крај опет пун миграната

Фото: В. М.

Илегални мигранти су опет навалили да стижу у Лозницу, из правца Београда.

У том граду, само око аутобуске станице, свакодневно може да се види њих бар педесетак.

Од покушаја преласка на десну обалу, у БиХ, не одустају, а реч је углавном о млађим људима. Недавно су се двојица њих утопили у немирним таласима Дрине! Нешто раније Дрина је „прогутала“ младића којих их је превозио чамцем са једне на другу обалу.

У лозничком крају ипак највише их је, као и пре увођења вандредног стања у Србији, у Бањи Ковиљачи, углавном око железничке станице. Ту, од јутра до мрака, борави њих између 100 и 150. Они који траже азил смештени су у бањском Центру за азил, где уживају све погодности наше државе, по међународним конвенцијама.

У Бањи Ковиљачи су недавно три азиланта опљачкала киоск из код су однели роба, у вредности од 150 хиљада динара, највише цигарета. Двојицу актера полиција је ухапсила, пронашла код њих део робе, а трећи је и даље у бесктву. Обојица су у притвору. Велики је проблем што се, приликом привођења, по свој прилици, изјашњавају како им падне на памет, јер немају никаква документа.

Фото: В. М.

 

Последњих дана многи од њих иду пешице пругом према Малом Зворнику и околини, покушавају да пређу Дрину. С друге стране Дрине чекају их патроле полиције РС и других полицијских служби БиХ, који их враћају одкале су дошли, на десну обалу реке. Потом се враћају у Лозницу и чекају другу прилику или неки „знак“ да је време да крену према Дрини.

Фото: В. М.

 

Таксисти који су их превозили све ређе се усуђују то да чине, јер и сами долазе под удар закона „због кријумачарења људи“. Све мање храбрости имају и илегални таксисти. Они који пређу Дрину и дођу до Хрватске треба да спреме најмање 1500 евра, како би платили онима којима им учине услугу, која је њихов циљ -улазак у земљу ЕУ.

 

Фото: В. М.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)