ЖРТВЕ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ! Охрабрене законима, Новосађанке све чешће пријављују насилнике

Љ. П.

понедељак, 13. 07. 2020. у 13:00

ЖРТВЕ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ! Охрабрене законима, Новосађанке све чешће пријављују насилнике

Depositphotos

ПО Закону о спречавању насиља у породици, у Прекршајном суду у Новом Саду од почетка године по хитном поступку кажњено је 55 насилника различите старосне доби, а међу њима су и четири припаднице лепшег пола.

 Охрабрене законским прописима који их штите, жртве се све више одлучују да пријаве насилника и не трпе физичко и психичко малтретирање.

Од 1. јануара до 30. јуна ове године, како предочавају у Прекршајном суду, запримљена су 64 предмета, односно захтева за покретање прекршајног поступка против насилника. Решено је 59 предмета, а донето је и толико пресуда. Од тога, у 55 предмета су донете осуђујуће пресуде, у четири случаја су ослобађајуће пресуде и у једном предмету је изречена опомена. У току је решавање још пет случајева.
- Судије су у случајевима где су донете осуђујуће пресуде изрекле 55 затворских казни и то у распону од пет до 60 дана - наводе у Прекршајном суду. - Најчешће је реч о казнама од 15 до 40 дана затвора.
Када је реч о старосној доби насилника, који су због свог таквог понашања према члановима породице и ближњих доспели пред судије и због тога санкционисани, они имају између 30 и 50 година живота. Најмлађи кажњени има свега 19 година, а најстарији чак 88 година, и то је жена, која је била насилна према сестри.
Међу онима који су кажњени због насилништва у породици, ипак, преовладавају мушкарци, и њих 55 је санкционисано. Кажњене су и четири припаднице лепшег пола. Оне су у два случаја биле насилне према ванбрачном партнеру, сестри и родитељима.
ОБУКЕ СУДИЈА
СВЕ судије Прекршајног суда су, захваљујући Правосудној академији, завршили обуку и добили сертификат да су обучени да поступају у овим случајевима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)