ДАТИ КРВ БИЛО КОМЕ И БИЛО КАДА: Ђаци из Српског Милетића филмом промовишу даривање драгоцене течност

Зоран Рајић

25. 06. 2024. у 07:30

ОЏАЦИ су општина која у Војводини предњачи по добровољном давалаштву крви, јер је драгоцену течност у њених девет насеља досад дало више од 500 људи, многи више од стотину пута.

ДАТИ КРВ БИЛО КОМЕ И БИЛО КАДА: Ђаци из Српског Милетића филмом промовишу даривање драгоцене течност

фото П. Дукић

Оно што посебно радује јесте све већи одзив младих, чија је спремност да помогну исказана и запаженим видео-радом ученика 5. разреда ОШ "Коста Стаменковић" из Српског Милетића на конкурсу Црвеног крста Србије (ЦКС) "Крв живот значи".

Тема конкурса, на којем је ове године учествовало 38.572 деце и омладине из 113 предшколских установа, те 668 основних и 149 средњих школа, била је лепота даривања и доброте у виду добровољног давања крви, а она је, како су предочили из ЦКС, већину инспирисала да се изразе ликовно, потом литерарно и путем СМС, а најмање је приспело видео-радова.

Један од тих ретких филмића, под називом "Меда на трансфузији", снимили су петаци из Српском Милетића, уз помоћ наставнице Душанке Шупут Тричковић, која је аутор сценарија овог једноминутног, али врло ефектног и на друштвеним мрежама популарног видеа.

- У време модерних технологија, кад се деца не одвајају од мобилних телефона, помислила сам да је логично да на конкурс ЦКС пошаљемо филмић. Свих 16 ученика у одељењу је са одушевљењем прихватило ту идеју, па није било лако одабрати њих шесторо који су најмотивисанији и највише одговарају улогама у причи коју смо снимили - каже наставница.

А прича је једноставна, дечје спонтана и са јасном поруком.

Ко зна шта живот носи

ФИЛМ се завршава тако што наставница пита децу шта раде, а они одговарају да се играју, додајући да то може бити и стварност, "јер ко зна шта живот носи".

- Једног дана ћемо лежати на овом, а једном на оном кревету. Једног дана ћемо давати, а другог примати крв - закључила су деца из Српског Милетића.

- Филм је о меди који је страдао крадући крушке. Пао је, повредио се и искрварио. Доспео је до Трансфузије, јер му је била потребна крв. Прискочиле су у помоћ друге животиње и меда је спасен. Порука нашег филма је да треба дати крв коме год да је потребна и у било којој ситуацији - истиче наставница.

Оно што је најлепше, напомиње, јесте то што су деца која су учествовала у снимању филма, а и сва друга из одељења, без њеног сугерисања рекла да ће бити добровољни даваоци крви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев