БЕЗБЕДНА ЖЕНА, ЈАКА ЗАЈЕДНИЦА: Институције у Вршцу пружају подршку жртвама насиља

Јелена Ј. Баљак
Јелена Ј. Баљак

12. 06. 2024. у 19:48

У ТОКУ 2023. године Центар за социјални рад у Вршцу добио је више од 300 пријава насиља у породици – готово сваког дана по једну – а у више од 200 тих случајева жртве су биле жене. Тај број је у пракси, нажалост, значајно већи, јер нису све жене довољно смеле да пријаве насилника.

БЕЗБЕДНА ЖЕНА, ЈАКА ЗАЈЕДНИЦА: Институције у Вршцу пружају подршку жртвама насиља

Фото: Ј.Ј.Баљак

Да би том негативном друштвеном феномену стали на пут, а женама које су претрпеле насиље пружили економску и социјално-здравствену подршку, Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ из Вршца и локална самоуправа покренули су пројекат „Безбедна жена, јака заједница“, у оквиру ког ће жртве, између осталог, моћи да разговарају са искусним психотерапеутима и психолозима.

-Насиље над женама је феномен, који захтева системски ангажман целог друштва. Зато су важни континуирани заједнички програми, који се баве тим проблемом, јер насиље у породици није лична ствар, него друштвено и државно питање – каже др Јелена Ђокић, директорка вршачке специјалне болнице, истичући да је пут изласка из круга насиља веома дуг и да се из њега тешко излази.

На том путу жене пролазе кроз психолошке терапије, где добијају психолошку и емотивну подршку за превазилажење траума и страхова од свега што су преживеле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!