У МОЗЕРУ СЕДИШТЕ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ: Најпознатија вила у Врањској Бањи под заштитом као споменик културе (ФОТО)

Ј. С.

18. 06. 2024. у 17:39

ЈЕДАН од најлепших објеката у Врањској Бањи је вила Мозер, Бањчани кажу да је увек била важна грађевина, али о њеној историји се тек помало зна.

У МОЗЕРУ СЕДИШТЕ ЛОКАЛНЕ УПРАВЕ: Најпознатија вила у Врањској Бањи под заштитом као споменик културе (ФОТО)

Фото: Ј. Стојковић

Од званичних података зна се да је изграђена далеке 1887. године и да ју је за одмор саградио немачки индустријалац Бруно Мозер. Данас је под заштитом као споменик културе и седиште је локалне самоуправе.

- Зграду смо адаптирали не реметећи њен првобитни изглед. Однедавно је објекат под заштитом Завода са заштиту споменика културе. Архитектонска лепота објекта није нарушена ни после толико година - каже председник општине Драган Сентић.

У овој згради налази се и једино јавно предузеће у општини, као и свечана сала где се одржавају венчања и састају одборници овдашње скупштине.

Ко је био Бруно Мозер мало је познато, поред виле саградио је и фабрику за прераду кудеље на обали реке Бањштице.

- Није искључено да је реч о потомку чувене породице Мозер која је била позната по производњи вина и алкохолних пића у Земуну, где постоји слична грађевина, али званичних података о повезаности породица нема. Помиње се да је било ширења винарије на југ Србије, али се не помиње Врањска Бања - каже историчар Ненад Стојиљковић.

Новинар у пензији Славомир Костић мишљења је да индустријалац који је радио некада у Бањи није био пословно повезан са чувеном породицом Мозер из Земуна, али не може да искључи евентуалне родбинске везе.

Конфискована и уступљена општини

ОВА велелепна грађевина је после Другог светског рата конфискована и уступљена општини Врањска Бања на употребу. Реконструисана је 2011. године.

- Судбина виле је била таква да је увек коришћена за административне послове у некадашњој самосталној општини, а касније и градској општини Врањска Бања. Била је месна канцеларија и од 1965. када је Бања изгубила статус општине - истиче Костић.

- Индустријалац који је саградио вилу у Бањи бавио се производњом конопља користећи топлу бањску воду, јер тада река није била каналисана као данас па је извирала на више места где се користила за топљење конопља - каже Костић.

Мозер је пре почетка Првог светског рата напустио Србију. Вилу је продао породицама индустријалаца Илић, Петровић и Теокаревић који су у Лесковцу имали прву фабрику вунених тканина и гајтана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto