БИЉКЕ ИЗ "БОМБИ" НИЧУ: Нишка ученичка компанија добила награду за највећи допринос заједници

Ј. Ћ.

25. 05. 2024. у 07:30

НИШКА екипа ученичке компаније "ЕКОексплозија" из Електротехничке школе "Мија Станимировић" освојила је престижну награду за највећи друштвени допринос заједници. Ово признање, које носи назив "Оснажени за будућност", први пут је уручено ове године, а ученици из Ниша су постали његови први лауреати.

БИЉКЕ ИЗ БОМБИ НИЧУ: Нишка ученичка компанија  добила награду за највећи допринос заједници

фото приватни архив

"ЕКОексплозија" је ученичка компанија чија је мисија ширење зеленила и подстицање младих да се активно укључују у очување животне средине. Њихов главни производ, еко-бомбе, састављене су од семенки сезонског биља, хумуса и једног тајног састојка. Ове бомбице су спремне за садњу, а све што је потребно јесте да их баците на жељено место и сачекате да биљка порасте.

- "ЕКОексплозија" је настала са идејом да по нашем граду шири зеленило и подстакне младе да то и сами чине - кажу из ЕТШ "Мија Станимировић". - Овај иновативни производ доступан је кроз вендинг машине, чинећи куповину забавном и приступачном.

У плану већа доступност

ШКОЛА најављује да су у току планови за постављање машина за куповину еко-бомби широм града, а потенцијално и шире, како би овај иновативни производ био доступан већем броју људи.

Менторка тима, наставница Марија Вељковић Милојковић, и бизнис ментор Павле Срдић, водили су овај тим од идеје до реализације, пружајући подршку и усмерење током целог процеса.

- Машина ради на принципу убацивања новчића или жетона, након чега корисник може преузети еко-бомбицу која садржи семена различитих биљака. Ова иновација није само корисна за озелењавање града, већ има и едукативни карактер у подизању свести о заштити животне средине међу младима - истакли су.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

А ПОСЛЕ АНТИСРПСКЕ ХИСТЕРИЈЕ: Албанци и Хрвати вређали Србе, па заиграли коло!