НА ДИВЧИБАРАМА ЧЕСМЕ ПУНЕ ВОДЕ: Решен деценијски проблем популарног туристичког центра изнад Ваљева

Б. ПУЗОВИЋ

22. 05. 2024. у 18:50

НА Дивчибарама, познатом планинском туристичком центру, изнад Ваљева, завршена је изградња водоводне мреже и новог резервоара. Тиме је решен проблем снабдевања водом у овој ваздушној бањи, а нови капацитети ће омогућити да чесме не буду суве и у условима изградње нових смештајних објеката.

НА ДИВЧИБАРАМА ЧЕСМЕ ПУНЕ ВОДЕ: Решен деценијски проблем популарног туристичког центра изнад Ваљева

фото гу ваљево

То је саопштио "Водовод" Ваљево, подсетивши да су радови почели пре две године, а два и по милиона евра за градњу обезбедила је Канцеларија за јавна улагања. На систем водоснабдевања, који је још у пробном раду, први пут су прикључене две нове бушотине, из којих се вода црпи са око 80 метара дубине.

- Водоснабдевање Дивчибара деценијама је било отежано, нарочито преко зиме и за празнике, када је традиционално већа посећеност - каже члан Градског већа Ваљева Владимир Благојевић. - Да бисмо почели радове, било је неопходно да се измени урбанистички план. Воду из нових бушотина посредством две црпне станице шаљемо до резервоара на самом уласку на Дивчибаре, практично на највишој коти.

Без проблема

- ПАР дана пре 1. маја пустили смо две бушотине у пробни рад, при максималној попуњености смештајних капацитета на Дивчибарама, потрошња је износила више од 15 литара у секунди и што је најбитније све време резервоар је био пун воде - истиче директор "Водовода" Ваљево Иван Филиповић.

Благојевић подсећа да је раније на Дивчибарама постојао резервоар од 200 кубних метара воде. Сада су направљена два нова са по 300, па Дивчибаре располажу са укупно 800 кубних метара воде у резервоарима. Такође, вода из дубине од 80 метара неупоредиво је квалитетнија и чистија него она у језеру из кога се дивчибарски водовод доскора снабдевао, а у које се прикупља кишница.

- Ако буде било потребе, можемо да укључимо још бушотина и тако у потпуности елиминишемо снабдевање Дивчибара водом са језера. На тај начин, прелепо дивчибарско језеро може да добије сасвим другачију улогу, да постане туристичка атракција - рекао је Благојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!