ВИРТУЕЛНО КРОЗ ГРАД НА ЦРНИЦИ: Богат програм у Завичајном музеју привукао многобројне Параћинце

З. Р.

25. 05. 2024. у 10:05

ПОВОДОМ Међународног дана музеја и "Ноћи музеја" Параћинци су имали прилику да у Завичајном музеју прилици у три галерије погледају три изложбе. А први пут посетиоци су могли да крену и у тродимензионалну "шетњу" кроз Параћин тридесетих година прошлог века, помоћу посебних уређаја за виртуелну стварност.

ВИРТУЕЛНО КРОЗ ГРАД НА ЦРНИЦИ: Богат програм у Завичајном музеју привукао многобројне Параћинце

Фото: З. Рашић

У богатом програму осим одраслих уживали су и најмлађи за које је било припремљено неколико радионица.

- Осим изложбе "Записи из црне воде" Бојана Петровића поводом десетогодишњице мајских поплава, на спрату у оквиру те галерије имали смо, за најмлађе, радионицу вајања коју је водио Дејан Јовановић и радионицу бојења тканине коју је организовала Татјана Тубица - наводи директор Бранислав Стојановић.

Ђаци - кустоси

УЧЕНИЦИ седмог разреда ОШ "Момчило Поповић Озрен", уз подршку наставника, потрудили су се да науче све о сталној поставци у приземљу, и да је као млади музејски кустоси на занимљив начин представе посетиоцима.

Он посебно истиче премијерни пројекат "Параћин чаршија" којим је виртуелно реконструисан центар Параћина с почетка 20. века, па су посетиоци могли путем ВР наочара да "прошетају" једним делом главне улице. - Обрађено је првих неколико зграда, а ове године тај пројекат ће бити настављен - открива Стојановић, јер су одобрена средства Министарства културе.

У сутеренској галерији посетиоци су могли да погледају изложбу Народног музеја из Смедеревске Паланке "Музејски досије - прича о две потковице" аутора Милице Стојановић, др Ивана Поповића и Ненада Шошића, која ће у Параћину остати до 28. јуна, док је у поткровљу зграде представљена изложба "Привреда Параћина".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и Ђедов мали гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и "Ђедов мали" гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЦЕЛА Србија је још једном уз фудбалску репрезентацију. Вероватно је веома мали број оних који нису пратили трилер меч Србије и Словеније у другом колу групе "Ц" на Европском првенству у Немачкој.

20. 06. 2024. у 20:15

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ РУСИ? Скандалозно извињење репрезентативца Албаније који је простачки вређао Србију