СТАКЛО КАО ПЛАТНО: Креативци Параћина придружили се обележавању "Европских дана уметничких заната"

Зорана Рашић
Зорана Рашић

09. 04. 2024. у 09:00

У АТРИЈУМУ Библиотеке "Др Вићентије Ракић" тридесетак ученика, највише гимназијалаца, први пут су учествовали у јединственом образовно-културном догађају којим се Параћин, као једини град у Србији, придружио обележавању "Европских дана уметничких заната". Ова манифестација под покровитељством "Светског савета за занате" организује се сваке године од 2. до 8. априла са циљем да се инспиришу млади да се уметничким занатима баве.

СТАКЛО КАО ПЛАТНО: Креативци Параћина придружили се обележавању Европских дана уметничких заната

Фото: З. Рашић

Институт за креативно предузетнишво, чија је представница Христина Микић, иницирала да се једна таква радионица одржи у граду који баштини традицију "Српске фабрике стакла" (СФС). Тако се неколико десетина ученика током два сата упознало са старим техникама ецовања, која се доста користила у 19. и 20. веку за украшавање краљевских стаклених сервиса и стакла из аристократских кућа, и осликавања стакла. Сазнали су такође како се данас те технике у стакларској индустрији примењују, а било је приче и о развоју декоративних техника у параћинском стакларству.

Сертификат и књига на дар

ПАРАЋИНСКА Библиотека у овој експерименталној радионици учествовала је као суорганизатор, понудивши свој атријум као идеалан радионички простор. Директорка Биљана Дреноваковић открива да је сваки учесник, поред сертификата да је похађао радионицу "Уметност на стаклу", добио на дар књигу "Креативно предузетништво и културно наслеђе".

Фото: З. Рашић

- Србија се преко иницијативе нашег института "Лабораторија креативног стакла" придружила овој манифестацији коју је покренуло Министарство културе Француске заједно са њиховим националним Институтом за уметничке занате. Манифестација је 2012. године постала међународна, а ми смо сада добили подршку да учествујемо јер је стакло у Европи веома цењено - прича, за "Новости", Христина Микић.

Додаје да је сада први пут увежбавана техника осликавања са другачијим дезенима, баш оним који су се некада користили у СФС, па су заинтересовани гимназијалци добили прилику да развијају неке нове вештине. Радионицу је водила мастер ликовна уметница Сара Масникоса, која већ дуже сарађује са Институтом за креативно предузетништво и има искуства у раду са децом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)