"ЕКСПО" ОБНАВЉА И MИЛЕНИНУ ГАЛЕРИЈУ: И Пожаревац уврштен у државни инвестициони план "Скок у будућност - Србија 2027"

Д. НОВКОВИЋ

27. 02. 2024. у 18:35

МЕЂУ пројекте који ће бити реализовани у оквиру инвестиционог плана "Скок у будућност - Србија 2027", уврштене су и реконструкција, адаптација, те доградња пожаревачке галерије која носи име сликарке Милене Павловић Барили (1909-1945), у њеној родној кући.

ЕКСПО ОБНАВЉА И MИЛЕНИНУ ГАЛЕРИЈУ: И Пожаревац уврштен у државни инвестициони план Скок у будућност - Србија 2027

Д.Н.

 После поменутих радова, поменути простор требало би да добије сасвим другачији изглед...

- Омогућићемо љубитељима Миленине уметности да у њеном опусу уживају на још вишем нивоу. Комплекс ће обухватити Галерију савремене уметности, меморијални део у старој дворишној кући, простор за школу сликања и цртања намењену најмлађима, те малу летњу позорницу, за вечери поезије и класичне музике. Ту ће бити и нова Миленина галерија, у којој ће се пред публиком наћи више од 300 њених слика - најавио је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Конкурс

ПО конкурсу "Градови у фокусу 2021", Министарство културе - за прву фазу обнове Миленине галерије, односно пројекат под називом "Нигде небо није тако лепо као из мог дворишта" - било је одобрило 20 милиона динара. Нажалост, због тадашњег значајног поскупљења грађевинског материјала, тендер није расписан, па су средства враћена...

А, нова дворишна галерија, висока чак 12 метара, биће изграђена од стакла, а предвиђена је и обнова постојећег изложбеног простора, оног који се налази до саме улице, поред улазне капије читавог уметничког комплекса. Трећи објекат у његовом саставу је Миленина родна кућа, планирана за меморијални простор - са њеним личним стварима и намештајем, те библиотеком и предметима породице Павловић.

Подсетимо, приликом ранијег представљања овог урбанистичког пројекта, део јавности оштро се успротивио плановима, уз образложење да је Миленина мајка, Даница Павловић Барили (1883-1965), сву имовину оставила граду - под условом да се очува оригинални изглед сликаркине родне куће и да се у њој оснује меморијални центар. Ипак, после два јавна увида током 2019, пројекат је усвојен, а одустало се само од винског подрума и ресторана на крову стаклене галерије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...