КРОВ НАД ГЛАВОМ И ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Све више корисника склоништа у Новом Саду

Љ.П.

08. 11. 2023. у 12:07

НЕВОЉНИЦИ који из неког разлога немају кров над главом, хладне зимске ноћи не морају да проводе на новосадским улицама и по парковима.

КРОВ НАД ГЛАВОМ И ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Све више корисника склоништа у Новом Саду

ФОТО: Љ.П.

Преноћишта за њих, отворила су врата да се склоне у суво и топло, и добију оброк. У два контејнера поред зграде Центра за социјални рад, места има за 28 мушкараца, док у објекту у Темеринској улици, може да се смести седам жена.

Већ првог дана октобра, када је Преноћиште почело са радом, евидентиран је већи број корисника ове услуге у односу на претходне године. Како наводе у новосадском Центру за социјални рад, тренутно немају ограничења када је реч о капацитетима, али да прате препоруке надлежних органа и да ће поступати у складу са тим. Просечан број корисника током протеклих година је око 40.

- Право на услуге могу да користе особе које се нађу у стању бескућништва - објашњавају у Центру за социјални рад. - Коришћење услуге не подразумева прикупљање документације. Стручни радници ангажовани на програму обављају разговор са особом која се обраћа за помоћ на основу чега се ради процена да ли је овај вид услуге адекватан за корисника, односно корисницу, или се упућује на друге услуге из области социјалне заштите.

Стручњаци центра кроз индивидуални саветодавни рад са сваким корисником утврђују које су њихове потребе и у складу са тим и поступају.

Дневни боравак

ПОСЛЕ ноћи проведене у сувом и топлом, бескућници преко дана могу да оду у Дневни боравак у Футошкој 46. Тамо могу да се окупају, промене гардеробу и добију оброк и чај.

- Овим особама најчешће је потребно да регулишу личну документацију, остваре право на материјалну подршку у Центру за социјални рад, реализација смештаја у установи социјалне заштите у случају погоршања здравственог стања или упућивање у здравствене установе - кажу у центру.

Осим што збрињавају невољнике који им се јаве, стручњаци центра раде и на терену, одлазе на места на којима се окупљају бескућници како би им се пружиле информације о услугама које су на располагању. Успостављена је добра сарадња са полицијом и службом Хитне помоћи који у Преноћиште могу да доведу особу која за тим има потребе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

"МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ" Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

ПЕВАЧИЦА Јелена Карлеуша у свом стилу је пружила подршку нашој фудбалској репрезентацији која вечерас игра утакмицу са Данском.

25. 06. 2024. у 13:17

Коментари (0)

БОЛНА ИСПОВЕСТ ЖИКЕ ТОДОРОВИЋА: Никада се није опоравио од изненадне смрти оца и сина