УРУЧЕНЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И НОВЕМБАРСКЕ ПОВЕЉЕ: Нови Сад свечано обележио два велика датума из своје богате историје (ФОТО)

Ј. СИМИЋ

23. 10. 2023. у 18:53

ПОВОДОМ великих историјских датума - 23. октобра 1944. године када је Нови Сад ослобођен од фашизма, и 9. новембра 1918. када је српска војска ослободила Нови Сад а затим 25. новембра Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, у Градској кући данас су уручена највиша признања Града Новог Сада.

УРУЧЕНЕ  ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И  НОВЕМБАРСКЕ  ПОВЕЉЕ:  Нови Сад свечано обележио два велика датума из своје богате историје (ФОТО)

Новосадски сајам

Овогодишња Октобарска награда додељена је секретару Црвеног крста, Драгану Лазићу, бившој директорки Гимназије “Исидора Секулић” и изврсној професорки математике Ружици Вукобратовић  као и  Новосадском сајму који ове године обележава век трајања, а награду је примио генерални директор  Никола  Ловрић. 

Новембарска повеља отишла је у руке свештеника  Српске православне цркве Бранка Ћурчина,  књижевника Ненада Шапоње и  Основној школи “Вук Караџић”.Признања су лауреатима уручили градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине града Јелена Маринковић Радомировић.

Град НС

- На данашњи дан сећамо се ослобођења Новог Сада у Другом светском рату. Та слобода плаћена је животима више од 5.000 суграђана, а након тога град је остао са једва 40.000 грађана. Датум 23. октобар је дан у ком се слави слобода, а и уручује Октобарска награда за доприносе наших суграђана Новом Саду. Сигуран сам у то да је Нови Сад град којим би се наши преци поносили. Данас имамо могућност да наградимо наше лаурате који су допринели нашем граду да буде бољи, лепши и снажнији – казао је градоначелник Ђурић.

У име награђених секретар Црвеног крста, Драган Лазић рекао је да је  исконска потреба човека ј да ствара, да тако потврди себе, али и град у коме живи.

-  Мени је омогућено да будем на челу Црвеног крста ,организације у којој сви ми заједно покушавамо   да што више и лепше допринесемо нашем граду – рекао је Лазић.

Професорка Ружица Вукобратовић, која је провела јевише од тридесет у Гимназији “Исидора Секулић”, као професор математике и директорка казала је да јој највише градско признање много значи и представља сатисфакцију за дугогодишњи предан рад иу образовању  те да је поносна на своје бројне успешне ученика којих има међу стручњацима на новосадском универзитету али и у иностранству.

Град НС

Протојереј  ставрофор  Бранко Ћурчин, омиљени чурушки и духовник  у новосадском затвору  Клиса, рекао  је  да у Новом Саду  има пуно људи који су даровити и марљиви  те да сви треба да се трудимо да подржавамо једни друге и да сви заједно  будемо бољи.

Град НС

Пре ове свечаности  градоначелник н Ђурић заједно  са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радомировић присуствовао је полагању венаца на Спомен гробљу поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења града Новог Сада. У знак сећања на пaле бoрце Нaрoднooслoбoдилaчкoг рaтa од 1941. до 1945. гoдинe, венце су положили и представници Јужнобачког управног округа, Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

Председник градске организације СУБНОР Милован Вујић указао је на значај обележавања Дана ослобођења Новог Сада.

- Захваљујући Југословенској народној армији и борцима Совјетског савеза, 23. октобра 1944, слобода је умарширала у наш град. Честитам свима овај празник, дан када је Нови Сад добио слободу у којој и данас живи. Не смемо никада заборавити наше јунаке -  рекао је Милован Вујић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ПРЕКО НОЧИ САМ ОСТАО БЕЗ СВЕГА: Исповест Саше Поповића о тешком периоду живота