УСТАВНИ СУД: Ограничење броја кућних љубимаца незаконито

Д. НОВКОВИЋ

03. 10. 2023. у 12:14

ПОСТУПАЈУЋИ по захтеву групе удружења за заштиту животиња, Уставни суд Србије прогласио је незаконитим део „Одлуке о држању домаћих и егзотичних животиња на територији Града Пожаревца“, који је садржавао забрану држања више од два кућна љубимца у стану.

УСТАВНИ СУД: Ограничење броја кућних љубимаца незаконито

Д. Новковић

- Суд је утврдио да одредба члана који се односи на број животиња чије је држање дозвољено у посебном делу зграде, није у сагласности са Уставом – наведено је у одлуци Уставног суда, донетој две и по године од подношења захтева.

Спорна одлука, изгласана на седници Скупштине града 11. фебруару 2021. године, предвиђала је да у стану могу да се држе само један пас или мачка и подмладак до три месеца старости. Уколико живи у кући са двориштем мањим од пет ари, власник може да држи два пса или две мачке и подмладак до три месеца, а у дворишту већем од пет ари по три животиње обе врсте. Ова ограничења изазвала су негодовања власника кућних љубимаца, а четири удружења за заштиту животиња поднела су Уставном суду захтев за преиспитивање законитости.

Пре доношења одлуке, градоначелник Саша Павловић истакао је да су сличне одлуке већ донете у више градова и општина, а неке су и ригорозније, јер забрањују држање одређених врста паса. - Локална самоуправа не жели да прави проблеме власницима паса и мачака, али треба имати у виду и онај други део јавности, који је одлуку о ограничењу броја љубимаца у становима дочекао са одобравањем – рекао је градоначелник.

Пошто се сада Уставни суд изјаснио, у догледно време очекује се измена спорног дела одлуке о држању кућних љубимаца.

- Захтевамо од локалне самоуправе да у изради нове одлуке о држању домаћих и егзотичних животиња, укључи релевантна удружења која се баве заштитом животиња на територији Града Пожаревца, као и Ветеринарску инспекцију Браничевског округа која је једина надлежна за спровођење Закона о добробити животиња и Закона о ветеринарству – навели су у удружењу за заштиту животиња „Пожаревачке шапице“.

Без контроле и казне

Након доношења спорне одлуке, власницима љубимаца остављено је шест месеци да се ускладе са њеним одребама о њиховом броју. Међутим, иако је одлука ступила на снагу након објављивања у градском „Службеном гласнику“, контрола власника и њихово кажњавање није се спроводило, нити се спомињао било какав даљи рад на евентуалним изменама одлуке.

Опасни пси и егзотичне птице

Уставни суд оценио је да су незаконита још два дела спорне Одлуке. Један је да власник опасног пса сме да га шета од 20 до 7 сати, али само ван централне зоне, јер то не може да испуни власник који живи у центру, пошто му је туда забрањено кретање са псом. Други део тиче се држања егзотичних птица, где је суд оценио да за тако нешто није потребна сагласност станара, као што је Одлука предвиђала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

8 ДАНА ВЕЋ ОД 560€ ALL INCLUSIVE Откријте рај на плажама Marsa Matrouh: Египатска оаза на обали Средоземног мора!