ПОЈЕО ПАПРИКУ И ОД СУЗАВЦА ЉУЋУ: Нишлија Далибор Милошевић првак у Србији у дегустацији најпапренијих феферона

Ј. Ћ.

09. 09. 2023. у 08:15

ПАПРИКА каролина рипер ушла је у Гинисову књигу рекорда као најљућа папричица на свету. Љута је око 2,2 милиона на Сковиловој скали љутине, што је за 200.000 јединица љуће од састава сузавца или бибер спреја. Далибор Милошевић (38) из нишког насеља Брзи Брод, првак у Србији у дегустацији најљућих паприка, појео ју је у готово једном залогају и описао нам како изгледа када у стомаку имате "живу ватру".

ПОЈЕО ПАПРИКУ И ОД СУЗАВЦА ЉУЋУ: Нишлија Далибор Милошевић првак у Србији у дегустацији најпапренијих феферона

Фото: ј. ћ.

Далибор од малена обожава да једе љуто, а код куће и сам узгаја папричице. Међутим, Каролину рипер конзумира само када се спрема за такмичења и љуте изазове. Он нам је демонстрирао и описао како изгледа појести паприку која је од обичне која се узгаја код нас, љућа више од 100 пута. Већ после првог загриза кренуло је штуцање, док су сузе навирале на очи, а глас постајао промукао и танак.

- Ове године сам учествовао на седмом "Суперљутом изазову", који се организује у Ћуприји. Огранизатор је Живојин Антић, такође из Ћуприје, организовао је "Суперљути изазов" на његовом имању, љуте чили паприке и парадајз. Ово је моје прво такмичење и освојио сам прво место. На такмичењу је било 15 кругова. Почело је љутом паприком халопењо од 5.000 сковила, а требало је да се заврши каролином рипер са 2,2 милиона сковила. Међутим, такмичење је завршено у 11. кругу када су сви остали такмичари одустали и ја сам проглашен победником - објашњава Далибор.

Он каже да је јести љуте паприке до неке мере слатко. Међутим, што се тиче ових "отровно" љутих, то више није уживање, већ мучење, на које их наводи инат и жеља за победом.

- То је већ онако, проради неки такмичарски дух, више нам није лепо, али трудимо се да докажемо ко је најбољи - додаје он. - Док је трајало такмичење нисам осећао никакав бол, е тек када се завршило почео сам мало да осећам неку благу мучнину у желуцу, али ништа страшно. То су људи који воле љуто, међутим, поред неког, да назовем, природног дара, битна је ствар форме. Што више једемо љуто, више нам се једе љуто, више уживамо у томе, више можемо да поједемо љутог, тако да је као и у фудбалу, ствар форме и тренинга.

Млеко као лек

КАДА жели да ублажи осећај љутине у устима, најбољи лек је кравље млеко.

- На такмичењу је дозвољено млеко, али оног момента када га пробате, тог момента сте дисквалификовани и испадате из игре - појашњава нам.

Добила има косач

УЗГАЈИВАЧ каролине рипер (reaper значи косач) Ед Кари из Јужне Каролине је четири године радио на прављењу најљуће папричице и пре десетак година је добио признање за свој успех. Каријеве рекордне папричице на Сковиловој скали љутине достигле су у просеку 1.569.300 сковила, док је код његових најљућих примерака измерено и 2,2 милиона сковила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ВЕЋ ОД 380 ЕВРА: Ево како да посетите ову егзотичну дестинацију за мало пара и то на 8, 11 или 12 дана авионом