„ОБЛАК“ КРАСИ НОВОСАДСКИ ДИСТРИКТ : Изабрано решење за израду скулптуре

С. Б.

24. 03. 2023. у 18:51

СКУЛПТУРА „Облак”, аутора Бранислава Николић, изабрана је на вајарско-архитектонском конкурсу за идејно решење израде скулптуралног дела у оквиру урбанистичког решења новосадског Дистрикта, који је покренут на иницијативу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и Центра за ликовну и примењену уметност TERRA.

„ОБЛАК“ КРАСИ НОВОСАДСКИ ДИСТРИКТ : Изабрано решење за израду скулптуре

Макета

- На конкурс, који је био отворен од 1. јануара ове године, пристигло је 13 решења која је требало је да буду конципирана тако да обухвате просторни и историјски контекст Дистрикта, као места које баштини стогодишње индустријско наслеђе, али и његову будућу намену, нови центар креативних индустрија, који реализован захваљујући обнови у оквиру пројекта Европске престонице културе – то истчу у Нови Сад ЕПК и наглашавају да скулптура „Облак”, Бранислава Николића, представља мисаону и органску допуну новог концепта за ревитализацију простора Дистрикта.

- Осмишљена у форми фабричког димњака из ког куља дим, скулптура својом формом измешта посетиоце Дистрикта у историју овог простора обележеног интензивном индустрализацијом Новог Сада почетком двадесетог века. Њена сведеност недвосмислено комуницира са наслеђем, привлачи погледе и позива на дијалог. Изграђен у комбинацији теракоте и челика, „Облак” ће документовати историју Дистрикта, повезујући прошлост и садашњост. Два доминантна материјала, теракота и челик, били су носиоци развоја града, пратећи његов стални напредак кроз деценије.

Стручни жири који је окупио професионалце у домену културе и уметности, професоре Универзитета у Новом Саду, представнике Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, као и представнике Центра за линковну и примењену уметност TERRA, донео је одлуку да победничко решење буде скулптура „Облак” Бранислава Николића јер је на постављене критеријуме одговорио са највећим бројем бодова.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ДВОЈЕ ДЕЦЕ ДО 13 ГОДИНА ГРАТИС У ОВОМ ХОТЕЛУ: La Blanche Resort 5* је прави избор за најлепши летњи одмор у друштву најближих