ВАКЦИНОМ ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Трибина "Заједно против рака грлића материце - ХПВ не!" у Краљеву

Г. ЋИРОВИЋ

02. 03. 2023. у 19:38

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Удружења „Родитељ”, Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, и у Краљеву је одржана трибина „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” о значају имунизације ХПВ вакцином као превенцији рака грлића материце и других обољења које изазива ХПВ вирус.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ БОЛЕСТИ: Трибина Заједно против рака грлића материце - ХПВ не! у Краљеву

ДЗ Краљево

Како се могло чути, до сада је у Србији више од 28.000 деце примило ХПВ вакцину, тако да смо међу 140 земаља које спроводе имунизацију, али да треба додатно радити на едукацији родитеља.

- Од последица ХПВ инфекције, односно рака грлића материце, оболевају и умиру наше жене и, према статистици, међу првима смо у свету по инциденци. У најразвијенијим земљама света се због мера превенције, ХПВ имунизације и скрининг програма о овој болести ни не говори - рекла је др Катарина Боричић са Института „Батут“.

Према речима др Мирјане Крчевинац, директорке Дома здравља Краљево, ХПВ вакцина је проглашена најбезбеднијом у борби против ове опаке болести.

- Уз правилну едукацију вакцина ће спасити животе младих девојака и жена – нагласила је, поред осталог, др Крчевинац. - ХПВ вакцину може да прими свако дете, наравно, уз сагласност родитеља. Нема контраиндикација и вакцина је потпуно безбедна. Апелујем на родитеље да се одазову и да верују изабраним педијатрима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!