УСКОРО НИЧУ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Између Суботице и Бикова у плану веома значајан инфраструктурни комплекс

Ј. ЛЕМАЈИЋ

03. 02. 2023. у 06:00

ИЗМЕНАМА плана детаљне регулације на простору између Суботице и Бикова, усвојене на последњој седници Скупштине града, стичу се услови за почетак изградње соларне електране.

УСКОРО НИЧУ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ: Између Суботице и Бикова у плану веома значајан инфраструктурни комплекс

Град Суботица, Фото Ј. Л.

У зависности од потенцијала сунчеве енергије, планира се изградња инфраструктурног комплекса са повезном кабловском, телекомуникационом и осталом мрежом, као и мрежом приступних путева. Планира се изградња соларне електране максималне снаге од 12,87 МW, док ће максимална излазна снага електране према дистрибутивном систему бити до 9,9 МW.

Концепција уређења простора заснована је на савременим техничким захтевима објеката за производњу електричне енергије из енергије сунца, локационим условима, заштити непосредног окружења и посебно, заштити природе и животне средине.

- Сви знамо предности коришћења обновљивих извора енергије - не загађује се околина, смањују се употреба фосилног горива и сеча шума. Пред нама је једна инвестиција која ће значајно допринети дистрибутивном систему да преживи и нормално ради. У време енергетске кризе видели смо два нова значења обновљивих извора, а то су енергетска сигурност и независност - објашњава Душко Петровић, одборник Српске напредне странке.

Соларни панели, Фото Shutterstock

Додаје да је ова инвестиција значајна и зато што би произвела пет одсто потрошње електричне енергије коју смо имали ових дана, а у летњем периоду очекујемо и веће цифре.

Одборници опозиције, пак, нису имали примедбе на изградњу приступних саобраћајница, коју доноси ПДР, већ на то што није урађена процена заштите животне средине.

- Нисмо против изградње соларне електране и улагања у обновљиве изворе енергије, али дозвола да се не уради студија утицаја на животну средину је нонсенс - истиче Мирослав Милојевић, одборник Покрета за грађанску Суботицу.

- Ти соларни панели нису вечни, њихов век трајања је до 30 година и у земљу могу да испусте канцерогене елементе. Ако се већ издаје дозвола, онда треба да се узме и банкарска гаранција да ће они после одређеног времена рециклирати те панеле.

ЕЛЕКТРАНЕ

ПРЕДВИЂА се коришћење трофазних соларних инвертора излазне активне снаге од 100 КW до 350 КW, при чему ће њихов број бити ограничен тако да не прелази максимално дозвољену снагу електране од 9,9 МW.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ПРАВИ ИЗБОР ЗА ЛЕТО ПРЕД ВАМА: Плаветнило мора, раскошно зеленило регије, много сунчаних сати и одличан хотел за породице