ХИЉАДУ СРЦА КАО ЈЕДНО: Упознајте Наупаре, најсложније село у Србији (ФОТО/ ВИДЕО)

С. Бабовић

03. 02. 2023. у 12:30

У СЕЛУ Наупаре живи близу 1.000 душа, али у овом месту на свега 15 километара од Крушевца, сва срца куцају као једно. Којим ритмом, може се знати тек када се у село дође.

ХИЉАДУ СРЦА КАО ЈЕДНО: Упознајте Наупаре, најсложније село у Србији (ФОТО/ ВИДЕО)

Сређивање манастирског комплекса, Фото Приватна архива

Пре две године, сведоче мештани за "Новости", окупили су се и решили да од својих плата, пензија и других примања издвајају месечно "ко колико може" и "помажу свима коме треба".

Тако се догодило да без икаквих донација или подршке из локалног буџета изведу невероватних 60 акција. Старим комшијама обезбеђују бесплатне прегледе, шишање и цепање дрва. Млађима - празничне пакетиће. Свима - срећнији живот.

- Просто смо се одлучили да покренемо нешто радно и хумано - прича за "Новости" неуморни Саша Зујић, покретач акција.

- Сва средства сакупљамо сами, даје се колико се има. Када толико даш, онда имају сви.

Верујемо да овако помажемо и људима и Србији. Организовали смо у сарадњи са Црвеним крстом и добровољно давање крви. Нас 50 се пријавило!

Наупарци се нису формално регистровали као удружење, јер су већ удружени. Ипак, имају своје "име": Радна хуманитарна организација села Наупаре. И на хиљаде пратилаца на друштвеним мрежама.

Мештани који ходају уз помоћ штапа посебно су захвални. Нема чекања у редовима код лекара, нема одлазака у град локалним аутобусима. Патронажне службе долазе да прегледају пацијенте, фризери се ангажују да дођу из града да их подшишају.

- Приметили смо да нам свима недостаје дружење, људи су данас окренути друштвеним мрежама и технологијама, а ми промовишемо заједништво "уживо" - појашњава за "Новости" Радослав Младеновић.

- Имамо и фудбалски клуб, ту помажемо уређивањем просторија, организујемо заједничке ручкове и вечере, а у сарадњи са манастиром почели смо да приређујемо и духовне вечери за мештане и све заинтересоване у трофејној сали клуба.

Вишња Милићевић има само седам година и међу најмлађим је учесницима бројних акција.

- Помагала сам да се среди клуб, када су неке манифестације за Божић, за Ускрс - каже нам мала Вишња.

Манастир у селу стар је око 630 година и верује се да га је подигао кнез Лазар Хребељановић са сином, деспотом Стефаном Лазаревићем. У манастиру кажу да саборност по ком је село познато живи од 14. века. За четири монахиње и два монаха исцепати 50 метара дрва је велики посао, али када игуман Дамаскин позове вернике, посао се заврши за један дан.

- Ови људи су привржени манастиру и увек су расположени да се било шта у манастиру помогне и да се било шта ради и изгради - сведочи за "Новости" игуман Дамаскин.

- И у прошлости је било добрих људи који су нам помагали. Давних педесетих овде цео комплекс није био овакав, нису постојала ни обична врата. Од деведесетих до данас се много променио.

 

У последње две године се осим манастира на боље променило и цело Наупаре, где су, подвлаче наши домаћини, сви добродошли. Услов да будете добро дочекани је само један: имајте велико срце за све људе.

ЈЕДАН ОД НАЈЛЕПШИХ МАНАСТИРА

МАНАСТИР Рођења Пресвете Богородице у Наупару први пут помиње кнез Лазар 1382. године, као део властелинства манастира Дренче код Александровца, у повељи коју издаје монаху Доротеју. Манастирска црква је обновљена 1835. године по наредби кнеза Милоша Обреновића, али је пуну обнову комплекс доживео 1950. године доласком монахиња из манастира Дивљане код Беле Паланке. Све до 1991.године, није имао ни конак ни пристојне услове за живот. Данас је један од најлепших у Епархији крушевачкој. Извесно, има најлепше розете на западној страни цркве. У унутрашњости се назиру и фреске, сакривене испод малтера.Манастир ужива заштиту као споменик културе од великог значаја.

БОНУС ВИДЕО - ОВАКО ЈЕ ПРВИ ПУТ ОСЛОБОЂЕН КРУШЕВАЦ: Срби су са Русима победили Турке на Варваринском пољу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)