ИНКЛУЗИВНО ИГРАЛИШТЕ САМО ЗА ГЛЕДАЊЕ: У Врбасу направљен простор за игру деце са посебним потребама- неприлагођен деци

З. Рајић

01. 02. 2023. у 07:15

ЈЕДНО од инклузивних игралишта које је у оквиру кампање "Србија без баријера" покренуо Сектор за заштиту особа са инвалидитетом (ОСИ) при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, направљено је у Врбасу.

ИНКЛУЗИВНО ИГРАЛИШТЕ САМО ЗА ГЛЕДАЊЕ: У Врбасу направљен простор за игру деце са посебним потребама- неприлагођен деци

Справе могу да користе малобројна деца, Фото Г. Д.

Борис Бијеловић, председник УО Удружења "Мултиарт" у Врбасу, које брине о деци с развојним тешкоћама и ОСИ, рекао је да то игралиште, нажалост, нама употребну вредност за већину особа с посебним потребама.

Игралиште је у власништву Општине Врбас, која је са УГ "Бастион културе и спорта" из Новог Сада била партнер министарства у уређењу и опремању овог објекта.

Ивор Лукин, члан Општинског већа, задужен за комуналне послове, казао је да је инклузивно игралиште намењено деци са одређеним степеном инвалидитета и да су справе конципиране специјално за њих. Пошто је игралиште на располагању и деци и омладини из тзв. редовне популације, истакнуто је да оно доприноси социјализацији младих са инвалидитетом.

- Справе на том игралишту нису прилагођене деци и омладини са тежим облицима церебралне парализе, нити онима са интелектуалним тешкоћама. Оне могу да послуже деци са физичким хендикепом, оној која теже ходају или имају лакши облик церебралне парализе. Такве деце је тек неколико, а за више десетина других потребни су другачији реквизити на том игралишту - рекао је Бијеловић.

Борис Бјеловић, Фото Multiart

Он каже да је игралиште неадекватно зато што приликом његове изградње нису консултоване организације које се старају о деци с тешкоћама и ОСИ, а то је потврдио и председник Друштва инвалида Врбаса Драган Јанковић, рекавши да не зна о каквом је игралишту реч ни где се оно налази.

- Требало је свему томе озбиљније приступити, јер је игралиште очигледно рађено типски, без било каквих процена и размишљања о дијагнозама оних којима је намењено - закључио је Бијеловић.

ПРЕЧИ БОРАВАК И ЛИЧНИ ПРАТИОЦИ

За изградњу инклузивног игралишта у Врбасу министарство је обезбедило више од четири милиона динара. Бијеловић каже да би било корисније да је тај новац употребљен за отварање дневног боравка за децу с развојним тешкоћама или за ангажовање њихових личних пратилаца, јер је Врбас једна од ретких општина која нема ту услугу социјалне заштите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени