ДЕЦА ДУЖНИКА БЕЗ МЕСТА У ВРТИЋИМА: Смедеревска обданишта од данас исписују малишане?

Ј. ИЛИЋ

01. 02. 2023. у 07:15

ОКО хиљаду смедеревских малишана од данас може да очекује затворена врата вртића уколико њихови родитељи нису измирили своје обавезе, а предшколска установа "Наша радост" најавила је да ће од 1. фебруара исписивати децу чији боравак није плаћен до истека прошле године.

ДЕЦА ДУЖНИКА БЕЗ МЕСТА У ВРТИЋИМА: Смедеревска обданишта од данас исписују малишане?

Фото Н. Живановић

Нису, сазнајемо, искључени ни судски поступци...

Родитеље чија деца иду у неки од смедеревских вртића 18. јануара сачекало је обавештење које их је узнемирило. Кажу, посебно су запрепашћени начином на који је установа запретила, избацивањем деце - грубо, скоро бахато, претећим порукама у вибер-групи и преко огласних табли.

Притом, сви се слажу да обавезе треба плаћати, али истичу и да многи од њих имају заостатке и дугове не својом кривицом. Јер, тврде, три месеца нису добијали рачуне - за јул, август и септембар - а онда су сви стигли одједном. У међувремену, на благајни установе нису могли да им издају рачуне, па нису могли ништа ни да плате, а за то нису криви.

У Предшколској установи "Наша радост", међутим, све ово демантују. Кажу да су током августа и септембра прошле године склапани анекси уговора - због нових одлука о ценама и суфинансирању боравка деце - те тврде да су родитељи ипак у сваком тренутку могли да сазнају износ дуга.

- У том периоду, плаћали су задужења закључно са 30. јуном 2022, а после потписивања анекса, 15. септембра, благовремено су добијали рачуне од васпитача - објашњава директорка ПУ "Наша радост" Мирјана Крстић.

Фото Н. Живановић

Истовремено, одбацује и тврдње о претњама...

- Обавештење које смо проследили родитељима није садржало претећи призвук јер је упућена молба за измирење дуга на обострано задвољство - каже директорка Крстић и подсећа да ова установа увек ради "у најбољем интересу деце и узајамног поштовање и подршке у комуникацији са родитељима".

Без обзира на све, одлука да ће се деца због дуговања исписивати остаје на снази. Од данас.

Из Предшколске установе подсећају да уговори предвиђају право једностраног раскида уколико није плаћен рачун за претходни месец, 30 дана након истека рока, па најављују да ће, потом, своја потраживања наплатити судским путем.

Иначе, по евиденцији ПУ "Наша радост", дуговања има чак 1.311 родитеља. Од овог броја, око 70 одсто, односно њих 932, требало би да уплате мање од 10.000 динара. Око 250 родитеља дугује до 20.000, а 14 има заостатак у плаћању који премашује 30.000 динара. Укупно, ради се о суми која је већа од десет милиона динара.

Фото Принтскрин

ЦЕНЕ

ЗА целодневни боравак деце родитељи плаћају износ од 5.139, а за целодневни програм рада за предшколски узраст 4.346 динара месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени