БИРА СЕ ГРБ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈЕ: Ово су предлози (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

31. 01. 2023. у 16:12

ЈАВНА расправа о нацрту одлуке о употреби имена и амблема општине Ћуприја и одлуке о изгледу и употреби грба и заставе општине Ћуприја трајаће до 27. фебруара.

БИРА СЕ ГРБ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈЕ: Ово су предлози (ФОТО)

Фото:Новак Новаковић

Општина Ћуприја позива грађане, државне органе, стручну јавност и друге заинтересоване да се упознају са текстом нацрта и да дају своје примедбе, предлоге и сугестије. Примедбе, предлози и сугестије могу да доставе на имејл адресу: javnerasprave@cuprija.rs.

- Варијанта идејног решења малог грба општине Ћуприја састоји се од штита и ленте, а варијанта идејног решења средњег грба општине Ћуприја стилизоване сребрне круне, која подсећа на кулу града, штита и ленте. Ова варијанта грба има најширу употребу на штампаним материјалима, папирној галантерији, презентацијама и прилагодљива је за употребу у свим варијантама, једна боја, златотиск, као и за све видове штампе. Зато се ова варијанта најчешће и примењује. Варијанта идејног решења великог грба општине Ћуприја састоји се од стилизоване сребрне круне која подсећа на кулу града, штита, ленте и чувара грба. Употребљава се у посебним приликама, ексклузивним публикацијама, меморандумима и повељама – наводи Новак Новаковић, директор Музеја „Хореум - марги Равно“ у Ћуприји, коме је припала част да уради идејно решење грба општине Ћуприја, који ће највероватније бити симбол Ћуприје у будућности.

Фото:Новак Новаковић

Фото:Новак Новаковић

Фото:Новак Новаковић

Фото:Новак Новаковић

Круна грба је сребрна и назубљена са три зупца, мерлона, у складу са бројем становника Ћуприје, и налази се изнад штита. Стилизована је паралелним уздужним и попречним линијама тако да асоцира на кулу града.

Штит је заобљеног дна, који је у основи црвене боје, која симболизује вековну милитаристичку прошлост Ћуприје од њеног оснивања до данас, као и сећање на традицију предака. - Поље у подножију штита је плаво и симболизује плодност река у чијем ушћу се налази град. Два таласа сребрне боје на плавом пољу представљају две реке Велику Мораву и Раваницу, а златни број 1215. означава први помен Ћуприје од стране српског владара као саставни део његове територије. Изнад стилизованих таласа налази се зидани златни мост, као симбол данашњег имена, али и симбол града 2000 година уназад. На мосту се налази зупчаста ограда моста сребрне која уједно симболизује тврђаву града, насеља, које овде егзистира више од 2 миленијума. На огради стоје стилизоване представе грифона, окренутих један ка другом, стилизовани према рељефу са северне припрате манастира Раванице...- каже Новаковић и додаје да је сребрна лента подељена у три драпера. Централни драпер је доминантан и по величини и по положају и на њему је плавим словима исписан назив Ћуприја.

Застава општине Ћуприја је правоугаоног облика и црвене је боје. Нијанса заставе и положај елемената су инспирисани заставом Немањића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Иванин отац познат је јавности, а пре глуме заједно са њим се бавила необичним занимањем