ЈЕЛИ ЦРВЕ ДА ПРЕЖИВЕ: Двојица Деспотовчана дају важне савете за боравак ван цивилизације

З. Глигоријевић

09. 12. 2022. у 09:44

ЗА сналажење у природи најважнији је добро спакован ранац, у коме је све што може да затреба - каже Златко Јовановић из Деспотовца, који са сниматељем Гораном Стојановићем већ другу годину ради пројекат "Природњак", који финансира Министарство културе.

ЈЕЛИ ЦРВЕ ДА ПРЕЖИВЕ: Двојица Деспотовчана дају важне савете за боравак ван цивилизације

Фото З. Глигоријевић

Из емисије у емисију њих двојица саветују заинтересоване како да спремни оду у природу и чиме све могу да утоле глад, далеко од цивилизације.

- У ранцу треба да буде ствари неопходних за најмање три дана боравка у природи. Он мора да садржи контејнере у којима се спрема храна, сечива, нож, тестеру или секиру, средства за паљење ватре, попут упаљача, фајер стила, кремен камена, али и резервну одећу, храну, канапе, цираду, од које може да се направи склониште, или врећу за спавање, подметач. Обавезни су батеријска лампа, а најбоља је чеона, како би руке биле слободне, као и компас или мапа - саветује Јовановић.

Он додаје да се ранац пакује у зависности од терена, да треба понети што мање опреме, али да она буде мултифункционална. Увек носи посуду у којој припрема кафу, супу, чорбу, компот и прокувава воду уколико није сигуран у њену бактериолошку исправност. Ту је и тигањ за спремање јела. У ранцу увек има и конзервирану храну, супе и чоколадице за случај да у природи не нађе ништа.

Фото З. Глигоријевић

Златко Јовановић припрема "индијанску лимунаду"

Што се тиче исхране у природи, могу да се једу коприва, коњски босиљак, чичак, боквица, корен и лист маслачка, љубичица, бела рада, сремуш, гљиве, корење биљака, попут корена чичка, плодови букве и храста, цвет и плод багрема, глог, шипак, трњине, дрењине, брекиње и кора готово сваког дрвета. Конзумира се камбијум, други слој дрвета. Брезина вода је хранљива, а може да се користи и за зарастање рана.

- Јео сам дивље јагоде и купине, правио сам чајеве и компоте од дивље крушке, јабуке, трњине, глога, шипка, дрењине, малине и купине. Једем поткорне црве, жабе, пужеве, мраве, мравља јаја и трутовска легла. Термички сам их обрадио. Све је веома укусно. Често припремам и индијанску лимунаду, односно сок од цвета руја, богатог витамином Ц. Цвет се измрви у флаши воде, остави се да одстоји пола сата, а потом се дода мало шећера - открива Јовановић за наш лист.

Фото З. Глигоријевић

НЕКЕ ПЕЧУРКЕ ВИШЕ НИСУ ЈЕСТИВЕ

Јовановић и Стојановић, који најчешће бораве на Бељаници, на овој планини пронашли су преко 50 врста гљива. Ова година је била веома погодна за њихов раст, јер се роса дуго задржавала, па је и без кише било пуно влаге.

- Многе гљиве које су важиле за јестиве више нису, јер садрже кумулативан отров. То значи да могу да се једу 20 година и да након тога од њих почињу да отказују бубрези и јетра. Издвојио бих букову браду, која је прави деликатес и лековита је. Веома је распрострањена црвена пупавка, од којих је најотровнија зелена пупавка - каже Јовановић.

Он додаје да су јесење јестиве печурке вргањи, буковаче, сунчанице, боровњаче, боров клин, рујница, док буков трут и пањевчице могу да се нађу и преко зиме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (0)

ПИТАЊЕ КОЈЕ МОРАТЕ ЗНАТИ КАО ИСКУСАН ВОЗАЧ: Да ли знате ко има предност? Питање са теста из ауто-школе помучило многе