ЈЕЛИ ЦРВЕ ДА ПРЕЖИВЕ: Двојица Деспотовчана дају важне савете за боравак ван цивилизације
ЗА сналажење у природи најважнији је добро спакован ранац, у коме је све што може да затреба - каже Златко Јовановић из Деспотовца, који са сниматељем Гораном Стојановићем већ другу годину ради пројекат "Природњак", који финансира Министарство културе.
Из емисије у емисију њих двојица саветују заинтересоване како да спремни оду у природу и чиме све могу да утоле глад, далеко од цивилизације.
- У ранцу треба да буде ствари неопходних за најмање три дана боравка у природи. Он мора да садржи контејнере у којима се спрема храна, сечива, нож, тестеру или секиру, средства за паљење ватре, попут упаљача, фајер стила, кремен камена, али и резервну одећу, храну, канапе, цираду, од које може да се направи склониште, или врећу за спавање, подметач. Обавезни су батеријска лампа, а најбоља је чеона, како би руке биле слободне, као и компас или мапа - саветује Јовановић.
Он додаје да се ранац пакује у зависности од терена, да треба понети што мање опреме, али да она буде мултифункционална. Увек носи посуду у којој припрема кафу, супу, чорбу, компот и прокувава воду уколико није сигуран у њену бактериолошку исправност. Ту је и тигањ за спремање јела. У ранцу увек има и конзервирану храну, супе и чоколадице за случај да у природи не нађе ништа.
Што се тиче исхране у природи, могу да се једу коприва, коњски босиљак, чичак, боквица, корен и лист маслачка, љубичица, бела рада, сремуш, гљиве, корење биљака, попут корена чичка, плодови букве и храста, цвет и плод багрема, глог, шипак, трњине, дрењине, брекиње и кора готово сваког дрвета. Конзумира се камбијум, други слој дрвета. Брезина вода је хранљива, а може да се користи и за зарастање рана.
- Јео сам дивље јагоде и купине, правио сам чајеве и компоте од дивље крушке, јабуке, трњине, глога, шипка, дрењине, малине и купине. Једем поткорне црве, жабе, пужеве, мраве, мравља јаја и трутовска легла. Термички сам их обрадио. Све је веома укусно. Често припремам и индијанску лимунаду, односно сок од цвета руја, богатог витамином Ц. Цвет се измрви у флаши воде, остави се да одстоји пола сата, а потом се дода мало шећера - открива Јовановић за наш лист.
НЕКЕ ПЕЧУРКЕ ВИШЕ НИСУ ЈЕСТИВЕ
Јовановић и Стојановић, који најчешће бораве на Бељаници, на овој планини пронашли су преко 50 врста гљива. Ова година је била веома погодна за њихов раст, јер се роса дуго задржавала, па је и без кише било пуно влаге.
- Многе гљиве које су важиле за јестиве више нису, јер садрже кумулативан отров. То значи да могу да се једу 20 година и да након тога од њих почињу да отказују бубрези и јетра. Издвојио бих букову браду, која је прави деликатес и лековита је. Веома је распрострањена црвена пупавка, од којих је најотровнија зелена пупавка - каже Јовановић.
Он додаје да су јесење јестиве печурке вргањи, буковаче, сунчанице, боровњаче, боров клин, рујница, док буков трут и пањевчице могу да се нађу и преко зиме.
РЕЗОЛУЦИЈА ЗАТАЛАСАЛА ЦЕО БАЛКАН: Срамни текст о Сребреници не мири регион, како тврде њени кључни спонзори са Запада
РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници још није дошла ни до гласања у Генералној скупштини Уједињених нација, а регион је додатно и дубоко поделила, иако, како тврде њени главни спонзори, пре свега Немачка и САД, има задатак да "помири" Западни Балкан.
26. 04. 2024. у 08:35
УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ - НЕ НАСЕДАЈТЕ НА ОВУ ПОРУКУ! Огласили се из Поште - Овако ћете знати да је у питању превара
ТОЛИКО се грађана жалило да им је из Поште стигла лажна порука о пријему пакета да су надлежни одлучили да нађу начин како да стану на пут преварантима.
26. 04. 2024. у 09:04
ТРЕЋА НЕДЕЉА У ЗАВОЈИМА: Нина показала ране на ногама
ГЛУМИЦА Нина Јанковић доживела је неугодну повреду.
22. 04. 2024. у 10:38
Коментари (0)