ЦЕЛО ДРУШТВО НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ: Селаковић у Лесковцу поводом Дана особа са инвалидитетом

И. МИТИЋ

04. 12. 2022. у 06:45

МИНИСТАР за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић позвао је све људе да се укључе у активности које имају за циљ да Србија постане земља без баријера, односно да се прилагоди потребама појединаца са одређеним тешкоћама у свакодневном функционисању.

ЦЕЛО ДРУШТВО НА ИСПИТУ ХУМАНОСТИ: Селаковић у Лесковцу поводом Дана особа са инвалидитетом

Фото ГУ Лесковац

Он је на Међународни дан особа са инвалидитетом, који је обележио посетом Лесковцу, истакао да се министарство на чијем је челу посебно бави проблемом њиховог запошљавања.

- Све већи број особа са инвалидитетом има високо образовање и они важе за најбоље и највредније раднике. У Србији данас само 62 привредна друштва, у 26 градова и општина, запошљавају особе са инвалидитетом, што није довољно, иако је таква одлука не само хумана већ и исплатива за послодавце - нагласио је министар Селаковић.

Држава годишње издваја 625 милиона динара којима дотира зараде, али се већина послодаваца пре одлучује да плати пенале него да запосли особе са тешкоћама које су, како је оцењено, неретко лојалније и продуктивније него многи други запослени.

Поред тога што је присуствовао традиционалном пријему за представнике удружења особа са инвалидитетом, министар Селаковић се састао са директорима лесковачке филијале Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Установе за одрасле и старије и филијале Фонда ПИО у овом граду.

Никола Селаковић са члановима удружења инвалида, Фото ГУ Лесковац

Он је са градоначелником Гораном Цветановићем обишао и Спортско-рекреациони центар "Дубочица", чији су садржаји од марта ове године постали приступачни особама са инвалидитетом. Посетио је и изложбу ликовних радова Удружења за помоћ МНРО и корисника Дневног боравка "Дуга", у холу Лесковачког културног центра, под називом "Сањајмо боје, није важно да л` су моје или твоје".

Министар за рад је подсетио да је у последње две године ресорно министарство уложило средства у адаптацију и уређење просторија два лесковачка удружења - оболелих од мултипле склерозе и Удружења МНРО "Дуга".

У истом периоду за пројектно финансирање лесковачких удружења из републичког буџета издвојено је 12 милиона динара, од којих је пет милиона утрошено на изградњу лифта у СРЦ "Дубочица" намењеног особама које се отежано крећу.

Фото З. Јовановић

И потпредседница Владе Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић истакла је јуче поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, да жене чине 58,2 одсто особа са физичким тешкоћама, што је посебно осетљива и вишеструко дискриминисана група у нашем друштву.

- Неопходно је да уложимо додатне напоре у подизању свести о превазилажењу стереотипа о способности жена и девојчица са инвалидитетом да се остваре, пруже свој допринос и искажу у свим областима друштвеног живота. Наша заједничка обавеза је да их подржимо у тим напорима - истакла је Гојковићева.

Министарка је додала да је "посебну пажњу у наредном периоду потребно да посветимо дубинским узроцима родне неједнакости, које су још израженије уколико је жена суочена и са неком врстом инвалидитета. Она је указала на положај особа с инвалидитетом истовремено истичући и посвећеност и одлучност Србије да свака жена, девојка и девојчица у потпуности остварују своја људска права, равноправно са другим грађанима и грађанкама наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)