ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК БРОЗУ: Суботичани не заборављају некадашњи Дан републике

Ј. Л.

29. 11. 2022. у 17:52

ДАН републике, 29.новембар, некада се славио у целој СФРЈ.

ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК БРОЗУ: Суботичани не заборављају некадашњи Дан републике

фото:Ј.Л.

 Данас успомену на њега чувају песма "Забрањеног пушења" и четврта Мини Југославија у Суботици. У жељи да се овај датум не заборави, као и вредности које су се неговале, југоносталгичари и комунисти положили су данас венце на споменик Јосипу Брозу Титу.

- Овај датум обележавамо јер желимо да негујемо вредности Југославије, које су изузетно важне и за будућност Србије, попут војне неутралности, права да сами доносимо одлуке, суживот и толеранцију. Зато је важно да ми који смо имали ту привилегију да живимо у Југославији млађим генерацијама приближимо та времена која су била далеко безбрижнија и сигурнија -  поручује Миклош Олајош Нађ, председник Удружења грађана "Центар Тито".

Да неће заборавити Дан Републике поручује и основач четврте Мини Југославије, Блашко Габрић.

-Та је држава бринула о својим грађанима, док су предузећа припадала радницима, вели он. Данас капиталиста може да ради са вама шта хоће, па да вас остави и на улици, док вам банка узима и кола и стан - огорчен је Габрић. - Ми смо ту земљу градили и живели лепо у њој. Држава је бринула о нама, предузећа су била у рукама радника. Социјализам је био најбољи систем на свету.  Пасош Југославије је био најпознатији на свету и то није ваљало, а ово данас ваља.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УЗ ПОДРШКУ МОЗЗАРТА ДО НОВИХ ЗЛАТНИХ ОДЛИЧЈА: Теквондиста Никола Киш својим успехом осваја спортски сцену