ИСПОД НОВОГ КРОВА ДОБИЈАЈУ ЈОШ 1.300 КВАДРАТА: Већина јавних установа у Пироту, биће на истој адреси, у строгом центру града

В. Ћирић

28. 11. 2022. у 06:45

РЕКОНСТРУКЦИЈОМ пиротскои Дом културе, у чије одржавање од седамдесетих прошлог века - када је саграђен - није уложен ни један једини динар, осим новог крова чија је израда у току, те нове фасаде, изолације, подова, столарије... добиће додатних 1.300 квадрата простора.

ИСПОД НОВОГ КРОВА ДОБИЈАЈУ ЈОШ 1.300 КВАДРАТА: Већина јавних установа у Пироту, биће на истој адреси, у строгом центру града

Фото В. Ћирић

Радови одмичу планираном динамиком, а мајстори се "тркају" са временским (не)приликама, како би кров заштитио просторије спрата, које већ деценијама прокишњавају. Када тај посао буде окончан, прелази се на радове у унутрашњости објекта, односно замену инсталација и постављање нових подова.

Бранислав Костић, који је задужен за радове на овој установи, прецизира да је за реконструкцију више од 3.000 квадрата Дома културе око четири милиона евра обезбеђено из кредита Светске банке, али и уз помоћ Министарства културе, те Канцеларије за управљање јавним улагањима.

По завршетку радова који се очекују крајем наредне године, своје просторије овде ће добити Народна библиотека, Туристичка организација, галерија "Чедомир Крстић" и многе друге установе и институције чији је оснивач локална самоуправа. Дакле, све пиротске установе културе коначно ће се наћи на истој адреси.

Истовремено, новоизграђени простор од 1.300 квадрата у поткровљу биће дат на управљање граду, који ће их уступити својим корисницима и тако дати додатни смисао једној од највећих инвестиција током последњих година у Пироту.

Фото В. Ћирић

Подсетимо, Дом културе и сви садржаји у центру града подигнути су средином седамдесетих година прошлог века, када је Пирот добио просторије за многе банке, пошту, два трга, робну кућу, Дом војске... па је, од касабе на југоистоку Србије, почео да добија обрисе савременог европског града. У то време, председник Општине био је Десимир Петровић, а од тада се мало улагало у одржавање, па су многи јавни објекти које смо поменули - услед "зуба времена" - једноставно руинирани.

Таква судбина није мимоишла ни Дом културе, чије су подрумске просторије током сваке кише више личиле на какав базен. Велике проблеме имала је нарочито овдашња Библиотека, чији је књижни фонд константно био угрожен.

Иначе, у истом здању се налазио и Дом војске, који је локална самоуправа пре десетак година купила од Министарства одбране, односно трампила га је за двадесетак станова које су добила војна лица и војни пензионери са дугогодишњим подстанарским стажом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Епицентар у Доњем Милановцу