НА 10 ХЕКТАРА 26.000 НОВИХ САДНИЦА: Пошумљавање у Меленцима, садиле и министарка и државна секретарка (ФОТО)

Б. ГРУЈИЋ

13. 11. 2022. у 19:30

АКЦИЈУ пошумљавања на каналу Хидросистема ДТД у Меленцима, коју је организовало ЈП Воде Војводине и садњу 26 хиљада садница багрема, подржали су министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и државна секретарка у Министарству за заштиту животне средине Ивана Јокић.

НА 10 ХЕКТАРА 26.000 НОВИХ САДНИЦА: Пошумљавање у Меленцима, садиле и министарка и државна секретарка (ФОТО)

град Зрењанин

Били су ту и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић, уз директора овог предузећа Срђана Кружевића и градоначелника Зрењанина, Симу Салапуру.

- Мислим да је битно подизање свести о пошумљавању, нарочито Војводини, које има само седам одсто пошумљености у овом тренутку и надамо се да ћемо у неком наредном периоду подићи овај проценат – нагласила је министарка Јелена Танасковић.

Државна секретарка Ивана Јокић захвалила је свима који су се прикључили акцији Србија сади и навела да је пошумљавање само једна од мера које спроводи то министарство у циљу побољшања квалитета животне средине и квалитета ваздуха.

- Наставићемо и следеће године са истим пројектима, заменом котларница и индивидуалних ложишта и преласком на еколошки прихватљивије енергенте, чишћењем дивљих депонија и пројектима пошумљавања - додала је Ивана Јокић.

На важност пошумљавања у Банату, указао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић, истичући да је подручје између Зрењанина и Кикинде, познато по томе што пошумљеност износи свега један одсто.

- То је убедљиво најмање у Србији и зато је изузетно значајно да подржимо пошумљавање, које је битно и са аспекта борбе против суше, а као секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду морам да напоменем да ћемо издвојити значајна новчана средства, апроксимативно око милијарду динара за следећу годину - нагласио је Галић.

Он је напоменуо да је пошумљавање битно, како у борби против суше, тако и за претварање канала за одводњавање који постоје на територији АП Војводине у двонаменске, канале за наводњавање и одводњавање.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура нагласио је да је у атару села Меленаци засађено 26.600 нових садница на 10 хектара што много значи не само за локалну самоуправо, већ и за поправљање целокупног еколошког амбијента на територији града.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

Коментари (0)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми