ЧЕСТИЦЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У КОНЧАРЕВУ: Стигле у Јагодину из Јерусалима

Novosti online

06. 10. 2022. у 11:11

ХРАМ Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине од данас је богатији за јединствене честице моштију каквих нема у храмовима у Србији.

ЧЕСТИЦЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У КОНЧАРЕВУ: Стигле у Јагодину из Јерусалима

новости онлине

Овај храм, чији је ктитор Драган Марковић Палма са породицом, приредио је црквену свечаност поводом доласка моштију у присуству великог броја верника, а чинодејствовало је свештенство намесништва Беличког из Јагодине.

Долазак ових моштију плод је делегација предвођених Драганом Марковићем Палмом у посети Египту и Грчкој.

новости онлине

- Данас је велики дан за Кончарево, за Јагодину и за Србију. У Храм Светог Јована Крститеља управо су из Свете земље, из Јерусалима, стигле честице моштију мученика Јерусалимских, камен са Голготе којим је гађан Исус Христ, где је мучен и где је страдао, као и свећа која означава печат када се на Велику суботу појављује Свети Огањ из Јерусалима. Све је то дар Патријаршије Јерусалимске, који је нашој делегацији у посети Јерусалиму даривао лични секретар Патријарха Јерусалимског Теофила Трећег. Поред тога у Храм Светог Јована Крститеља у Кончареву стигле су из Грчке честице моштију Светог Јована Крститеља, претече Исуса Христа и најзначајнијег после Господа Исуса Христа. Не верујем да још неки храм у Србији има мошти које има Храм Светог Јована Крститеља у Кончареву и по томе је јединствен и сада укупно има 14 моштију. Све ово је плод посета наших делегација Египту, Израелу и Грчкој и захваљујући одличним односима манастира Хиландар и Јерусалимске патријаршије, јер је део наше делегације био и повереник манастира Хиландар за Србију Милош Стојковић, као и свештеници Српске православне цркве намесништва Беличког - рекао је Драган Марковић Палма.

Марковић је рекао да су све досадашње посете, као и последња Египту, имале верски и привредни карактер, те су увек имале у повратку конкретне резултате, а тако је и након посете Јужном Синају, граду Шарм ел Шеик у Египту, где смо водили 144 члана, од тога највише здравствених радника из 25 здравствених установа Србије, као и привреднике, пољопривреднике и свештенике.

Након постављања моштију свештеници су у Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву вршили помазање уљем које је стигло са Христовог гроба у Јерусалиму.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ НА ФИЛМСКУ ДИВУ: Милена Дравић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)