ЗАРАДА ИЗ ЂАЧКЕ ФАБРИКЕ ХРАНЕ: Ништа не морају да купују, јер све сами производе (ФОТО)

З. Глигоријевић

01. 10. 2022. у 06:45

ДОК већина сличних образовних установа у Србији само задовољава просветну норму, 183 запослена у Пољопривредно-ветеринарској школи са Домом ученика у Свилајнцу, рачунајући и наставно особље, те око 600 ђака, вредно раде на школској економији и фармама.

ЗАРАДА ИЗ ЂАЧКЕ ФАБРИКЕ ХРАНЕ: Ништа не морају да купују, јер све сами производе (ФОТО)

Фото З. Глигоријевић

И, захваљујући интензивној производњи воћа, поврћа, меса и млека, око 400 ђака се у Дому храни здраво, а школа остварује уштеду јер не купује храну.

Штавише, лане су регистровали погоне за производњу и прераду воћа, поврћа, млека и млечних производа, затим опремили објекте и испунили фитосанитарне услове, од Ветеринарског института у Јагодини добијају здравствене сертификате о безбедности хране, па ће од ове године вишак производа моћи да продају Свилајнчанима. Део зарађеног новца биће уложен у опремање полигона практичне наставе и куповину машина, репроматеријала и горива, а део ће бити коришћен за ђачке излете.

- Суграђани су од нас већ куповали вишак поврћа, воћа и млека, чија се потражња због несташице утростручила. Од зараде коју остварују практичним радом, ђацима већ 12 година плаћамо матурско вече, водимо их на Новосадски сајам и у еминентне установе. Добро је и што деца виде маркетиншки део производног процеса, јер схватају да оно што произведу може да донесе приходе - оцењује организатор практичне наставе у Пољопривредно-ветеринарској школи Ненад Милојевић.

Фото З. Глигоријевић

Ђацима је практична настава забавна, а уз дружење, кажу, брзо прође.

- Стичемо драгоцена искуства. Сада знам како се ради, како се одржава хигијена погона и припреме производа, научила сам да направим зимницу у кућним условима. То је и основа за даље школовање - каже Бојана Јовановић, која је на завршној години прехрамбеног смера, док њена другарица Милена Глишић већ зна да ће се, по окончању студија, вратити на породично имање и производити вино.

Иначе, школска економија се простире на 120 хектара, од којих су на три четвртине заступљене ратарске културе, воће и виногради. Школско двориште заузима десет хектара, при чему су четири парк и спортски терени, а хектар служи за повртарску производњу. Имају и фарме са по педесетак оваца и говеда, те безмало 200 свиња.

- Произвели смо више од 300 килограма џема, а управо спремамо и нове количине, од шљиве, крушке виљамовке и јабуке. У асортиману су нам још ајвар, туршија, кисели купус, те матични сок од јабуке, искључиво од цеђених разних сорти, којима подешавамо укус - каже професорка прехрамбене групе предмета Јелица Лазић.

КАБИНЕТИ

ШКОЛА је увелико опремљена савременим училима, а када је, пре две године, уведен смер за будуће куваре, одмах је опремељен куварски кабинет, док ђаци практичну наставу обављају у кухињи Дома.

- После увођења електронских дневника, професори и васпитачи су добили таблете, имамо тридесетак видео-бимова, три најновије "паметне табле"... - набраја Ненад Милојевић.

 

ЗАДРУГА

ЂАЧКА задруга "Златни клас", регистрована у оквиру школе, остварује субвенције Министарства просвете, па је лане добила новац за проточни пастеризатор већег капацитета и муљачу са затвореним током, а ове ће да аплицира за апаратуру неопходну при вакуумирању киселог купуса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)