МАКЕТЕ И ЗА ВЕЛИКУ ДЕЦУ: У холу ОШ "Четврти краљевачки батаљон" одржан традиционални "Спинер куп"

Г. ЋИРОВИЋ

27. 09. 2022. у 06:22

ОВОГОДИШЊИ, 24. макетарски "Спинер куп", који су организовали истоимени краљевачки клуб и Макетарски савез Србије је у Краљеву, окупио око 60 такмичара из свих крајева Србије, те из Бугарске и Северне Македоније, који су изложили више од 200 макета авиона и историјских минијатура војних возила, тенкова и бродова.

МАКЕТЕ И ЗА ВЕЛИКУ ДЕЦУ: У холу ОШ Четврти краљевачки батаљон одржан традиционални Спинер куп

Фото Г. Шљивић

- Категорије су према размерама, односно од 1:144, што значи да је сваки део на макети смањен 144 пута у односу на оригинал, затим 1:72, 1:48 и 1:32, што су већ велике макете које је заиста тешко направити - објашњава др Драган Косић, први човек Макетарског савеза Србије и МК "Спинер", уверен да је ово делатност на ивици спорта и уметности.

Фото Г. Шљивић

Спорт је јер се проглашавају победници, деле медаље и признања, а уметност јер све треба доживети на посебан начин.

Фото Г. Шљивић

- Треба видети макете са отвореним кабинама, за које пластику морате да исечете идеално равно и убаците делове попут пилотског седишта, летача, командне табле... Све мора бити на свом месту и у тачној размери - додаје Косић, подсећајући да је први "Спинер куп" у Краљеву одржан 1999, у предвечерје агресије НАТО на Србију.

Фото Г. Шљивић

А, ове године су се макетарима, ван категорија, придружили и ученици ОШ "Четврти краљевачки батаљон", у чијем холу је Куп и организован.

Фото Г. Шљивић


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕНИ НИЈЕ ДОБРО Милицу Павловић потресле ПРОВОКАЦИЈЕ Швајцараца - како је реаговала на меч