ПИОНИРИ У КОРИШЋЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ СУНЦА: Прве три мини соларне електране пуштене у систем

Д. РИСТИЋ

25. 09. 2022. у 13:23

Пројекат малих приватних соларних електрана заживео је у Врању прикључењем прва три корисника у систем Електродистрибуције.

ПИОНИРИ У КОРИШЋЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ СУНЦА: Прве три мини соларне електране пуштене у систем

D. Ristić

Ово представља пинирски подухват у коришћењу обновљивих извора енергије и употребу енергетски ефикасних технологија на југу Србије, што је одавно пракса у развијеним земљама. Представници Електродистрибуције су извршили све провере и пуштили у погон прве три приватне мини соларне електране у Врању.

Према уговору, обавеза произвођача и дистрибутера електричне енергије је орочена на 25 година. Сав вишак произведене струје се уступа дистрибутеру, а уколико вишка нема, плаћа се само разлика између потрошене и произведене струје.

Врање је други град у Србији по броју сунчаних дана током године и то је повољна околност за овакве пројекте. Прва је у систем прикључена соларна електрана Саве Младеновића у Бунушевцу код Врања.

- Дошли су стручни људи, срачунали колико енергије ја могу да произведем и у односу на то колико трошим, нашао сам рачуницу да уђем у инвестицију. Ценим да ће ми се уложен новац исплатити за пет до седам година, а све даље је чист добитак - каже Младеновић и додаје да се ради о двострукој користи; домаћинство остварује уштеде у кућном буџету, а енергетски систем земље се растерећује и смањује се увоз скупе електричне енергије, што много значи у условима кризе.

D. Ristić

Našao računicu: Sava Mladenović

А рачуница извођача радова говори да је за производњу струје снаге једног киловата потребно инвестирати око хиљаду евра. Комерцијалне банке дају наменске кредите, обично са повраћајем до 20 одсто инвестиције, а субвенције се могу добити и од локалних самоуправа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен

ДРВЕНИ крст, потпуно избледео од кише и сунца, привлачи пажњу пролазника који су пролазили поред гроба на Топчидерском гробљу у Београду. У питању је гроб чувеног "Чика Мигета", односно неправедно заборављеног глумца Милана Срдоча.

06. 12. 2022. у 21:24

Коментари (0)

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА ГАГЕ АНТОНИЈЕВИЋА Сестра му умрла усред снимања филма: Само је пала, није било помоћи